НБУ збирається ввести обов'язкову конвертацію готівкових переказів

Субота, 30 серпня 2014, 14:22

Глава НБУ Валерія Гонтарєва підписала постанову регулятора, згідно з яким Нацбанк поширить на готівкові грошові перекази вимогу про обов'язкову конвертацію в гривню.

Про це пише ZN.UA.

Таким чином, нововведення торкнеться користувачів міжнародних систем грошових переказів (таких як Western Union, Money Gramm та інших), які здійснюють виплату переказів у готівковій формі, та якими найчастіше користуються українці, які працюють за кордоном.

При цьому залишилося неврегульованим питання курсу, за яким буде здійснюватися обмін. Тобто фактично, банки зможуть проводити транзакції за заниженим курсом прийому валюти у своїх готівкових обмінних пунктах.

Реклама:

Нагадаємо, що раніше постановою №449 від 28 липня 2014 Нацбанк України скасував деякі обмеження на перекази іноземної валюти фізичних осіб.

Зокрема, були скасовані норми про обмеження в 15 тисяч грн для переказів іноземної валюти без відкриття рахунку, а також про переклади з поточного рахунку на суму в межах від 15 тисяч до 150 тисяч грн на місяць у валютному еквіваленті.

Такі обмеження містилися в постанові "Про врегулювання діяльності фінансових установ та проведення валютних операцій" від 30 травня ц.р.

Цією ж постановою НБУ заборонив зняття готівки на суму більше 150 тис. грн на добу з банківських рахунків всім клієнтам, тоді як раніше цей ліміт не поширювався на тих, хто вносив свої гроші готівкою.

Постановою №208 від 6 червня 2013 Нацбанк зобов'язав конвертувати в гривні все безготівкові перекази з-за кордону в Україну.

Відзначимо, що за даними звіту НБУ про динаміку обсягів приватних переказів, в 2013 році грошові перекази з-за кордону в Україну виросли більш ніж на 13% і становили 8,5 млрд доларів (близько 4,7% ВВП країни).

У тому числі 3,3 млрд доларів з цієї суми надійшло в країну через банківські рахунки, приблизно 4,1 млрд доларів - за допомогою міжнародних платіжних систем, більше 1 мільярда - перераховані неформальними каналами - з рук в руки.

Найбільше грошей в Україну надійшло з Росії - 2,7 млрд доларів. З країн ЄС (в основному з Німеччини, Греції, Кіпру та Італії) в Україну переказали 2,3 млрд доларів, а з США - близько 740 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: