Еквадор запустить першу в світі державну віртуальну валюту

П'ятниця, 29 серпня 2014, 12:26

Влада Еквадору планує створити першу в світі державну віртуальну валюту.

Про це повідомили представники Центробанку країни, передає "ИТАР-ТАСС".

Заступник директора Центробанку Густаво Солорсано заявив, що віртуальні грошові знаки будуть в обігу разом з доларом США, який є офіційною валютою країни, і будуть забезпечені ліквідними активами.

Їх, зокрема, зможуть використовувати 2,8 млн еквадорців (близько 40% населення країни), яким надто дорого користуватися традиційними банківськими послугами.

Реклама:

Вони зможуть здійснювати платежі за допомогою програми на своїх мобільних телефонах, зазначив чиновник, за мінімальну вартість.

Подібні схеми вже отримали популярність у таких африканських країнах, як Кенія і Танзанія. Але там цим займаються приватні банки.

Вже відомо, що майбутня віртуальна валюта, поки не отримала назву, буде відрізнятися від біткоіна, використання якого в липні було законодавчо заборонено Національною асамблеєю Еквадору.

Основна відмінність еквадорської валюти від біткоіна полягає в тому, що обсяг емісії буде залежати від попиту, тоді як біткоінов існує обмежена кількість. Експерти вважають, що введення нової валюти стане першим кроком по зниженню в Еквадорі ролі американського долара, який був оголошений офіційною грошовою одиницею країни після банківської кризи в 2000 році.

Крім того, уряд країни потребує ліквідності, якої гостро не вистачає у зв'язку з потроєнням  держвитрат на соціальну сферу і держборгом в 11 млрд доларів.

Відмова від долара і використання віртуальної валюти не буде обов'язковим. На неї не можна буде придбати цінні папери, що випускаються міністерством фінансів країни. Також її не планують використовувати для виплати заробітної плати держслужбовцям і держпідрядчикам.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!