Санкції РФ призведуть до скорочення фінського ВВП на 0,1%

Середа, 27 серпня 2014, 20:52

Ембарго, запроваджене Росією у відповідь на санкції ЄС, призведе до скорочення ВВП Фінляндії на 0,1% за підсумками 2014 року.

Про це йдеться в доповіді спеціальної робочої групи економістів, опублікованому урядом Фінляндії, передає ИТАР-ТАСС.

У документі дано оцінки ситуації фахівцями фінського міністерства фінансів, Банку Фінляндії та ряду інших державних відомств.

Робоча група дійшла висновку, що вплив санкцій РФ на фінську економіку буде обмеженим і не призведе до серйозних втрат.

Реклама:

"Хоча ефект від введеного Росією ембарго істотно позначиться на прогнозі для бізнесу окремих компаній і секторів, прямий вплив на економічну взаємодію Росії та її торгових партнерів, однак, буде незначним", - йдеться в доповіді.

Згідно з розрахунками, виконаними економічним департаментом мінфіну, "прямий ефект від російського ембарго для Фінляндії виразиться в скороченні її ВВП приблизно на 0,1%", а вплив на зростання безробіття в країні буде "практично непомітним".

Такої ж думки дотримуються аналітики Банку Фінляндії. У той же час, за оцінками урядового Інституту економічних досліджень, фінський ВВП на тлі російський санкцій скоротиться лише на 0,01%.

У той же час, відзначає Банк Фінляндії, якщо в розрахунках врахувати також ефект від ослаблення економіки РФ, то за підсумками року фінський ВВП може скоротитися в цілому на 0,2%.

Але навіть у разі реалізації найбільш негативного сценарію, який передбачає значне падіння економічного зростання в Росії в наступні два роки і зниження її імпорту на третину, "це не зробить вирішального впливу на загальний стан економіки Фінляндії", вважають фінські економісти, - ВВП країни може впасти максимум на 1% до 2016 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!