Коболєв: дешевий український газ - "міф для виправдання корупції"

П'ятниця, 22 серпня 2014, 14:10

Дешевий український газ - це міф, створений для виправдання високого рівня корупції в минулому житті нашої країни.

Про це в своїй статті для ZN.UA пише глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

На питання ZN.UA про перспективи використання "найдешевшого" ​​українського газу, Коболєв відповів: "Його ніколи не було..."Ми вам подаруємо газу на 100 гривень, а ви зробите вигляд, що не помічаєте, як ми вкрадемо 100 доларів", - така патерналістська домовленість".

Глава НАК нагадав, що в радянський час на території України була побудована потужна газовидобувна інфраструктура, але протягом усіх років незалежності її експлуатували, оплачуючи тільки поточні витрати на її утримання і не особливо піклуючись про розвиток.

Реклама:

"Продаючи газ за ціною нижче повної економічної собівартості, ми виробляємо ту частину ресурсу, яка є легковидобувною. Коли цей ресурс добігає кінця, і експлуатація свердловини стає економічно нерентабельною, "Укргазвидобування" передає цю свердловину в "спільну діяльність", а по суті віддає в управління приватному оператору", - пише Коболєв.

За його словами, приватний оператор має право продавати газ, що видобувається з цієї свердловини після її ремонту, за ціною для промисловості - приблизно 400 доларів за тисячу кубометрів.

"Нехитрий, але вкрай рентабельний бізнес. А "Нафтогаз" йде купувати газ у "Газпрому" або в Європі за ринковою ціною, щоб замістити дефіцит газу власного видобутку", - пише Коболєв.

"За період правління Віктора Федоровича з фонду держскважин в категорію " спільна діяльність" перекочували сотні газових свердловин. Хочу відразу дати відповідь на стандартну реакцію багатьох "прогресивних" чиновників.

"Негайно заберіть все назад!". Щоб "забрати", а, кажучи цивілізованою мовою, "повернути", треба виконати дві умови: 1) компенсувати приватному інвестору вкладені кошти, 2) переконатися, що зможеш сам утримувати ці свердловини в майбутньому при ціні реалізації газу 30 доларів. Першу умову виконати практично неможливо через відсутність коштів. А при такій цінй реалізації газу друга умова теж нездійсненна", - зазначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!