Польща оцінила втрати від російського ембарго в 800 мільйонів

П'ятниця, 22 серпня 2014, 12:59

Польська федерація виробників продовольства оцінює можливі втрати від російської заборони на поставки товарів з республіки в 800 млн євро.

Про це повідомив генеральний директор федерації Анджей Гантнер, пише "Прайм".

За його словами, в даний час оцінюються фінансові наслідки, які понесе за собою російське продовольче ембарго.

"Весь річний оборот товарів, що потрапили під заборону Росії, налічує 800 млн євро, - сказав Гантнер. - Зараз складно сказати, скільки ми втратимо, бо триває процес пошуку нових ринків. Це може зайняти від одного до декількох місяців, оскільки необхідно отримання сертифікатів, проведення аудитів".

Реклама:

"Думаю, через півроку ситуація стабілізується", - додав він.

Гантнер зазначив, що у зв'язку з російським ембарго поки не стоїть питання про повне банкрутство якихось виробників продовольства.

"Звичайно, для багатьох підприємців це болісно, але ми розраховуємо на вихід на нові ринки і компенсації від ЄС", - сказав співрозмовник агентства.

Польща щорічно експортує в різні країни світу продукти харчування на суму 20 млрд євро.

Незважаючи на те, що в Росію республіка відправляє товарів на 1,5 млрд євро, російський ринок залишається ключовим для багатьох польських виробників.

Найбільш болісно російське ембарго вдарило по постачальникам овочів і фруктів. Обсяг експорту цих товарів до Росії становив 500 млн євро на рік. Більше половини всього польського виробництва яблук і груш, помідорів і капусти потрапляло на російських ринок.

У Польщі побоюються, що якщо Москва вирішить розширити список європейських товарів, заборонених для ввезення в Росію, однією з перших мішеней можуть стати польські виробники обладнання.

Торік республіка поставила в РФ автомобілі, запчастини та електроніку на суму близько 1,3 млрд євро.

Раніше інвестбанк ING опублікував доповідь, в якій оцінив сукупні втрати ЄС від російських санкцій в 6,7 мільярдів євро.

Крім того, вважають у банку, відповідь заходи Росії позбавлять роботи 130 тисяч європейців. Причому найбільше армія безробітних виросте саме в Польщі - на 23 тисячі осіб, вважають аналітики.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!