"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Бізнес Курченка в Німеччині процвітає, попри санкції - ЗМІ

Четвер, 21 серпня 2014, 11:59

Попри санкції ЄС, бізнес Сергія Курченка в Німеччині продовжує процвітати. Натомість розслідування кримінальної справи про відмивання грошей затягується, жодних активів одіозного бізнесмена у ФРН не заморожено.

Про це повідомляє Deutsche welle.

В Україні Сергія Курченка, наближеного до клану екс-президента Януковича, підозрюють у махінаціях з продажем зрідженого газу, які завдали державі збитків на понад три мільярди гривень. У коментарі DW Генеральна прокуратура України назвала групу компаній "СЄПЕК" (відома також за російськомовною абревіатурою ВЕТЭК - ред.), яку контролював Курченко, злочинною організацією, яка діяла під прикриттям низки фіктивних фірм.

Сам "младоолігарх", як його називає українська преса, нині переховується від слідства у Росії. Рахунки та активи Курченка у країнах ЄС мали бути заморожені ще у березні, адже він після повалення режиму Януковича потрапив у санкційний список Євросоюзу.

Реклама:

Проти цих санкцій Курченко нині позивається у Суді ЄС. Утім, як з’ясувалося, санкції не заважають його бізнесу у Німеччині.

Зокрема, продовжує працювати куплена торік групою "СЄПЕК" мережа газових автозаправок Sparschweingas. Відкриваються нові заправки, фірма навіть запустила оновлений сайт.

"У нас все гаразд", - повідомив у телефонній розмові з DW представник фірми. 

Як повідомили DW у прокуратурі міста Гера, слідством досі не встановлено зв’язку між Курченком та компанією Sparschweingas. "Скеровуються запити про надання правової допомоги до Швейцарії та Австрії. Готується запит до правоохоронних органів України", - йдеться у відповіді прокуратури.

За інформацією міністерства економіки Німеччини, активів оточення Януковича на території Німеччини досі ідентифіковано не було.

За звичною для себе схемою, "младоолігарх" оформив свої активи у Німеччині на підставних осіб та "компанії-прокладки", які перебувають в управлінні одного міжнародного трасту.

Як зазначає Deutsche welle у розв’язанні офшорних "схем" Сергія Курченка не дуже просунулася і Генеральна прокуратура України.

"Нещодавно люди з прокуратури неформально питали мене, чи немає у мене доказів того, що німецька мережа автозаправок належить Курченку", - розповів DW координатор роботи "Канцелярської сотні" Денис Бігус.

Журналіст разом з командою волонтерів вже декілька місяців відновлює і аналізує порізані документи з офісів групи компаній "СЄПЕК", які намагалися знищити після втечі молодого бізнесмена.

Попри те, що торік у "СЄПЕК" в офіційній відповіді на запит DW визнали купівлю мережі Sparschweingas, німецькі і українські слідчі досі не можуть звести "кінці з кінцями".

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: