"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄС заборонив продавати в Росію обладнання для видобутку нафти в Арктиці

Четвер, 31 липня 2014, 19:49

Євросоюз ввів заборону на поставки до Росії високотехнологічного обладнання для видобутку нафти в Арктиці, на глибоководному шельфі та сланцевої нафти.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Official Journal ЄС.

Якщо для продукції "подвійного призначення" застосовується дозвільний порядок експорту, то на специфічне нафтове обладнання буде діяти повна заборона.

"Компетентні органи не нададуть ніякого дозволу на будь-який продаж, поставку, передачу або експорт технологій, якщо вони мають достатні підстави для визначення, що вони стосуються проектів глибоководної розвідки і видобутку нафти, розвідки і видобутку нафти в Арктиці чи проектів в області сланцевої нафти в Росії ", - йдеться у публікації.

Реклама:

У забороненому списку широкий перелік високотехнологічних труб нафтового сортаменту (OCTG) - наприклад, безшовні, бурильні, обсадні, насосно-компресорні труби; обладнання для буріння та облаштування свердловин; мобільні бурові установки; плавучі і підводні платформи для розвідки і видобутку.

Також в списку легкі морські судна, пожежні судна, плавучі крани та інші допоміжні судна (виключаючи днопоглиблювальні судна, плавучі і підводні платформи, рибальські та військові судна).

Як відомо, видобуток вуглеводнів за допомогою плавучих і підводних комплексів лише починає розвиватися в світі.

У Росії не застосовуються ні плавучі, ні підводні комплекси для видобутку нафти. Перший і поки єдиний комплекс для видобутку газу був встановлений в 2013 році на Киринському родовищі "Газпрому" на шельфі Сахаліну.

Раніше повідомлялося, що Євросоюз розширив санкції проти Росії, в тому числі, обмеживши експорт обладнання для нафтової промисловості.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: