Аргентина наближається до дефолту

Понеділок, 28 липня 2014, 11:21

Аргентина наближається до дефолту, який стане для неї вже другим за 13 років - 30 липня завершується період, протягом якого країна повинна виплатити відсотки за реструктуризованими облігаціями.

Про це передає "Інтерфакс-Україна" з посиланням на газету The Wall Street Journal.

Аргентина пережила рекордний дефолт у світовій історії в 2001 році - тоді уряд виявився не в змозі виплатити борги кредиторам на загальну суму близько 95 млрд доларів.

При реструктуризації боргу в 2005 році, яку підтримали 93% утримувачів її облігацій, Аргентина обміняла старі папери на нові з дисконтом від 75% до 79%.

Реклама:

Однак група інвесторів на чолі з хедж-фондом Elliott Management Corp. стала відстоювати свої інтереси в судах, кілька разів за ці роки намагалася заарештувати майно Аргентини.

Аргентина досі не бажала розплачуватися з інвесторами-відмовниками, але після недавнього рішення американського суду змушена була почати з ними переговори.

Раніше цього року американський суд зобов'язав Аргентину повністю виконати зобов'язання перед інвесторами, які відмовилися прийняти запропоновані їм умови реструктуризації боргу. При цьому суд заблокував виплати, перераховані Аргентиною в рахунок відсотків за реструктуризованими бондами.

Дефолт Аргентини за борговими зобов'язаннями навряд чи призведе до поширення кризи на інші emerging markets і різкого економічного спаду, що спостерігався 13 років тому.

Проте, дефолт може коштувати дуже дорого аргентинській економіці, оскільки закриє країні доступ до міжнародних ринків і перекриє потік кредитів компаніям.

"Для мене очевидно, що Аргентина йде до дефолту, - заявив в інтерв'ю колишній міністр фінансів країни Гільєрмо Нільсен. - Для більшості аргентинців це означає, що економічна стагнація буде ще більш важкою. У людей буде менше грошей".

Аргентина, економіка якої перебуває в рецесії, страждає від нестійкості місцевої валюти, а також дуже високої інфляції, що досягає, за деякими оцінками, 40%.

Дефолт підірве довіру до економіки, що надасть ще більш істотний тиск на песо, а також спровокує подальше прискорення інфляції, зробивши імпортні товари дорожчими, і посилить ситуацію з безробіттям, відзначають експерти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: