Думка експерта: Яценюк добре знав свою справу

П'ятниця, 25 липня 2014, 20:30 -

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк добре займався підготовкою до проведення реформ та намагався зробити це швидко і з якісним результатом.

Такої думки дотримується виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук.

"Ще кілька слів на захист Яценюка. Кажуть, що нічого не робив. На Лі Кван Ю не потягнув. Як людина, яка вже більше 10 років вариться в реформаторських потугах України, проясню ситуацію", - заявив експерт.

Намагаючись прояснити ситуацію, Боярчук порівняв роботу Яценюка на посту прем’єра з "капітальним ремонтом квартири".

Реклама:

"Хто-небудь колись будував будинок? Чи може робив капітальний ремонт у квартирі? Скільки часу проходить, перед тим як приміщення набуває якусь привабливу форму? Скільки зусиль допоки Ваш будинок стане затишним? Спочатку земельна ділянка, потім комунікації, підключення до електроенергії… Результату деколи не видно роками, хоча робота ведеться і робота важка!", - говорить директор центру.

"А тепер уявіть, що Ваш будинок повністю прогнив. Це потрібно не просто побудувати. Потрібно спочатку демонтувати старе та непотрібне, а лише потім починати будувати щось нове. І от Ви берете на себе цю відповідальність. Оцінили ситуацію і масштаби катастрофи, поставили підпорки, де потрібно, щоб стеля не обвалилась на мешканців прямо зараз", - порівнює він.

Крім того, у коментарі експерт порівнює прем’єра з "Управдомом".

"Зробили план як евакуювати мешканців і куди їх розмістити. Вже навіть знайшли гроші, щоб демонтувати цю рухлядь і почати створювати щось нове… Але от проблема – ця рухлядь ще комусь досі приносить гроші і допоки воно саме не завалилось впливові люди змінювати ситуацію не бажають. Далі все по накатаній. Впливові люди ненав’язливо вказують мешканцям, що "управдом" вже аж 4 місяці на своїй посаді, а вони досі живуть у гівні. Де реформи? Де новий елітний будинок? "Управдом" про підпорки, про те що зроблено, а народ - не пар мізки, де результат? Ось це і є наша ситуація", - зазначив Боярчук.

Також, експерт у коментарі згадав і про досвід Грузії.

"Не сперечаюсь, досвід гарний. Грузини повністю розвалили свій старий будинок і дуже швидко почали будувати новий. І зробили це успішно. Але скажіть мені, якщо завтра Ваш рахунок за комуналку буде 3000 гривень на місяць (це реальна ціна комунальних послуг), а на вулиці одномоментно з’явиться 300 тис. безробітних озброєних людей (звільнені міліціонери). Ви впевнені, що Ви не будете першими кричати "що ж ви робите, сволота"? А це і є грузинській сценарій", - аналізує Боярчук.

За словами експерта, він підтримує грузинський сценарій, але не впевнений усі наші ура-реформатори самі не зарубають ці грузинські реформи ще на початкових етапах

"Я особисто тільки за нього, але я не впевнений що усі наші ура-реформатори самі не зарубають ці грузинські реформи ще на початкових етапах. Бо реформи, це не просто красива презентація - це проблеми для всіх. І до цих проблем треба дуже ретельно готуватись, щоб вони пройшли швидко із якісним результатом. Саме цією підготовкою Сєня і займався. І робив це добре",- підсумував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: