Дефіцит платіжного балансу України за півроку становив 4,231 мільярда

П'ятниця, 25 липня 2014, 19:09

Зведений платіжний баланс України у січні-червні 2014 року зведено з дефіцитом 4,231 мільярда доларів проти профіциту у 2,181 мільярдів доларів роком раніше.

Про це йдеться у повідомленні НБУ, передає "УНІАН".

За оперативними даними НБУ, у червні 2014 року сальдо зведеного платіжного балансу знову стало негативним (після вперше з початку року позитивного сальдо в 1 мільярда доларів у травні) і становило 735 мільйонів гривень.

У червні дефіцит поточного рахунку скоротився до 424 мільйонів доларів (з урахуванням ціни імпорту газу з Росії для "Нафтогазу" з квітня 2014 року на рівні фактичної ціни за I квартал у 268,5 доларів за 1 тис. кубометрів) порівняно з дефіцитом у 773 мільйонів доларів у червні 2013 року.

Реклама:

Основною причиною скорочення показника Нацбанк називає тривале скорочення неенергетичного імпорту товарів (у червні на 27,8%) унаслідок девальвації гривні і зниження внутрішнього попиту.

На відміну від попереднього місяця, у червні експорт товарів скоротився на 7,9% у річному вираженні, до 4,5 мільярда доларів.

На скорочення експорту вплинуло скорочення експорту зернових на 23,3%, зумовлене низькими цінами на зерно у поточному році, скорочення експорту машинобудування на 24,2%, хімічної продукції – 18,1%, у результаті зупинки виробництва на великих підприємствах Донецької і Луганської областей у зв'язку із загостренням ситуації в регіоні.

При цьому експорт продукції металургії зріс на 5,3% у річному вираженні через збільшення маржі для виробників унаслідок девальвації.

Річні темпи падіння імпорту товарів у червні прискорилися до 17,5% з 4,7% у травні - до 4,9 мільярда доларів.

Окрім девальвації, на скорочення імпорту вплинула низька економічна активність, зменшення недержавного фінансування і погіршення фінансових результатів підприємств на тлі низької кредитної активності.

Імпорт продукції машинобудування скоротився на 39,4%, хімічної продукції - на 21%, промислових товарів - на 28,6% Дефіцит фінансового рахунку у червні становив 660 мільйонів доларів і був зумовлений погашенням євробондів на 1 мільярдів доларів, випущених у 2012 році.

Профіцит капітального рахунку становив 349 млн дол., завдяки одержаній від ЄС макрофінансовій допомозі на 340 мільйонів доларів.

Чисте надходження прямих іноземних інвестицій до України у червні становило 214 мільйонів доларів і було практично повністю спрямовано у реальний сектор.

У червні вперше з жовтня 2013 року спостерігалося скорочення готівкової валюти поза банками на 207 млн доларів, що зумовлене як сезонними чинниками, так і відродженням довіри до національної валюти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!