Непідписання закону про депозити затримає наповнення держбюджету

П'ятниця, 25 липня 2014, 11:24

Відсутність остаточного тексту закону "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо оподаткування доходів від капіталу" ускладнює їх практичну реалізацію та своєчасне налаштування програмного забезпечення податкових агентів для відрахувань до бюджету.

Про це заявила генеральний директор Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" Галина Оліфер.

За її словами, ухвалені парламентом зміни до Податкового кодексу передбачають обов’язок банків, починаючи з 1 серпня 2014 р. утримувати і сплачувати до бюджету податок з доходів фізичних осіб на нараховані відсотки за депозитами за єдиною ставкою 15% для всіх вкладів.

"Однак, належне виконання банками - податковими агентами вимог Закону та швидке поповнення Держбюджету надходженнями від вказаного податку, потребує, щонайменше, завчасного доопрацювання програмного забезпечення (ПЗ) фінустанов", - говорить експерт.

Реклама:

За її словами, це практично неможливо здійснити за тиждень до початку дії нововведення та ще й за відсутності офіційно оприлюдненого тексту закону. За таких умов розробники ПЗ на сьогодні не можуть навіть оцінити обсяг необхідних робіт і додаткових витрат.

Експерти УКБС ще на стадії розробки та прийняття закону зазначали, що для якісного удосконалення ПЗ банків потрібен щонайменше місяць.

За цим Законом, банки не здійснюють утримання та перерахування податку із суми доходу у формі процентів, а податок сплачується фізособою самостійно за результатами подання річної податкової декларації.

Натомість прийнятий Закон про оподаткування доходів від капіталу, який очікує на підпис Президента, звільняє фізосіб, яким у період з 1 липня 2014 року до набрання чинності цим Законом було нараховано процентні доходи, від обов’язку  декларування та сплати податку з таких доходів. І таким чином, врегульовує існуючу колізію, сказано у повідомленні.

"Складна економіко-політична ситуація в Україні вимагає швидких рішень керівництва країни, особливо в питаннях, пов’язаних зі збільшенням доходів Держбюджету, дефіцит якого складає 14,5 млрд грн", - зазначає Оліфер.

За словами експерта, необхідне якнайшвидше підписання й оприлюднення Закону про оподаткування доходів від капіталу, реалізація якого, за попередніми оцінками Мінфіну, надасть можливість отримати у 2014 році додаткові надходження до зведеного бюджету у сумі близько 4,6 млрд грн, а також залучити до бюджету 2015 року близько 10,2 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!