"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Бізнесу Донбаса потрібен вільний режим погашення кредитів

Вівторок, 22 липня 2014, 16:35 -

Позичальникам в Луганській та Донецькій областях на період військових дій можна надати вільний режим обслуговування заборгованості перед банками.

Про це заявив глава наглядової ради ПАТ "Укрінбанк" Володимир Клименко.

На його думку, така міра стане серйозною допомогою бізнесу в Донбасі для подолання фінансової та соціальної криз в регіоні.

Банкір відзначає, що на сьогоднішній день неплатежі по позиках у Луганській і Донецькій областях досягають 30-40% портфеля, що створює серйозні труднощі для банків.

Реклама:

За словами голови наглядової ради "Укрінбанку", станом на кінець травня 2014 заборгованість по позиках у Донецькій і Луганській областях становили 63 і 8,7 млрд грн відповідно, що становить 6,24% і 0,86% від загального обсягу боргів.

При цьому обсяг корпоративних позик - 47,8 і 4,1 млрд грн, заборгованість домогосподарств - 15,2 і 4,6 млрд грн.

Таким чином, в Луганському регіоні більше половини портфеля становлять споживчі позики, в той час як у Донецькій області їх частка - близько чверті портфеля. Для порівняння - весь позичковий портфель українських банків в Криму становив 10,2 млрд грн.

"По факту, багато банків вже визнали значну частину боргів безнадійними. Для тих клієнтів, які готові і далі гасити позики, формуються індивідуальні пакети лояльності. Однак ми впевнені, що як тільки ситуація стабілізується, позики будуть погашатися в узгодженому обсязі", -  сказав Клименко.

За його словами, тому в якості чіткого контролю необхідно передбачити врахування регіональних позик в балансі банку з тим, щоб на період до стабілізації вони не впливали на погіршення якісних нормативів діяльності банків.

"Крім того, на узгоджений період стабілізації НБУ слід підкріпити відповідні банки спеціальним рефінансуванням", - підсумував банкір .

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: