Активи другого офшору Тарути заарештовані - ЗМІ

Понеділок, 2 червня 2014, 11:01

Суд Британських Віргінських островів заарештував зареєстровані на цьому офшорі компанії українського олігарха і донецького губернатора Сергія Тарути.

Про це пише "Комерсант".

Як випливає з позову, він був поданий ВТБ в Високий суд правосуддя Британських Віргінських островів 23 травня.

У ньому юристи банку просили визнати рішення Міщанського суду Москви, який встановив, що Тарута виступав поручителем за борговими зобов'язаннями перед ВТБ на загальну суму 30 млн доларів.

Реклама:

У документах фігурує і прізвище його російського компаньйона Олександра Катуніна, за якого поручався Тарута.

27 травня суд Віргінських островів виніс рішення (офіційно воно називається наказом) про заморожування активів Тарути та Катуніна в юрисдикції островів і розкритті ними інформації про інші активи.

Згідно з судовим наказом, неможливі відчуження знаходяться на БВО активів вартістю трохи вище 30 млн доларів кожного з відповідачів.

Зокрема, під арешт потрапили вісім компаній, що належать Таруті, серед яких фігурують Українська гірничо-металургійна компанія, "Нові інженерні технології" і київський готель "Хаятт", а також "Енергомашспецсталь" і корпорація "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД).

У ньому губернатор володіє міноритарним пакетом акцій.

До 2009 року Тарута був одним з основних акціонерів ІСД, але потім 50% плюс 2 акції холдингу були продані російським інвесторам на чолі з колишнім співвласником Evraz Group Олександром Катуніним.

"Нові інженерні технології", згідно з базою даних СПАРК, - це компанія з Дніпропетровська, що займається виробництвом збірних бетонних та залізобетонних виробів.

Краматорська "Енергомашспецсталь" - ключовий металургійний і машинобудівний актив "Росатома", виробник спецсталей в тому числі для атомних реакторів.

Наприкінці 2010 року "Атоменергомаш", що входить до корпорації, отримав контроль над краматорським заводом, викупивши у українських інвесторів "більше 50%" кіпрської EMSS Holding Ltd, яка володіла 92,68% акцій ЕМСС. Інші акціонери EMSS Holding Ltd не розкривалися.

Також заморожені були вісім компаній Катуніна і його три банківські рахунки - два в кіпрських банках і один в швейцарському.

Одним з найважливіших положень наказу Високого суду правосуддя БВО є зобов'язання відповідачів протягом 14 днів повідомити банк ВТБ про всі свої активи в світі вартістю більше 50 тис доларів.

При цьому суд дозволив ВТБ повідомити про своє рішення Таруту і Катуніна в Росії і в Україні.

Нагадаємо, що ВТБ почав пошук активів бізнесменів по всьому світу в лютому цього року. У першу чергу шукали компанії підприємців, розташовані в офшорах: спочатку на Кіпрі, а потім і на Британських Віргінських островах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: