Росія хоче повністю заборонити експорт українських сирів

Понеділок, 2 червня 2014, 09:12

Россільгоспнагляд звернувся до віце-прем'єра Аркадія Дворковича з проханням розглянути можливість введення в законодавство терміна і маркування "сирний продукт", а також встановлення мит на імпорт "сирних продуктів".

Про це пишуть "Известия".

На думку керівництва санітарної служби, до реалізації цих пропозицій необхідно зовсім заборонити імпорт сиру, що не містить молочного білка і жиру. Головним імпортером такої продукції є Україна.

"Зараз є технологія, що дозволяє робити імітацію сиру без молока. У складі такого продукту пальмові жири, казеїн. Однак на упаковці такої продукції ставлять найменування "сир" і продають під виглядом натурального продукту і за відповідною ціною", - повідомив заступник керівника Россільгоспнагляду Микола Власов.

Реклама:

За його словами, вартість сировини для натурального сиру в сотню разів вище, ніж вартість компонентів для рослинного сурогату і норма прибутку для виробників величезна.

При цьому споживача вводять в оману щодо якості продукції.

"Імітація сиру не є продуктом тваринного походження і фактично залишається непідконтрольною Россільгоспнагляду у своїх переміщеннях та оцінці якості та безпеки. Ми попросили уряд до наведення порядку і введення норм для "сирної продукції" закрити ввезення такого продукту не тільки з України, а й взагалі звідусіль", - розповів Власов.

За даними Національного союзу виробників молока "Союзмолоко" в 2013 році в Росію було імпортовано 35 тисяч тонн "псевдосира", з них 20 тисяч тонн надійшли з України. Решта поставки здійснювалися з Польщі, Латвії, Литви, Данії та Франції.

Голова правління "Союзмолоко" Андрій Даниленко розповів, що в квітні цього року він звертав увагу глави Россільгоспнагляду Сергія Данкверта на щомісячне зростання імпорту сурогату сиру з України та інших країн.

Зокрема, він повідомляв у своєму листі, що протягом 2013 Россільгоспнагляд вів планомірну роботу з контролю якості молочної продукції виробництва України, періодично обмежуючи роботу низки підприємств через виявлені порушення.

"Псевдосир" надходить у Росію від неатестованих в Россільгоспнагляді українських заводів: Рожищенської філії ТОВ "Інтер Фуд", ТОВ "Андрушівський Маслосирзавод", ТОВ "Молочна компанія Дружба". Також продукція надходила від одного з підприємств, на яке Россільгоспнагляд вже наклав тимчасові обмеження - це Крижопільська філія ТОВ "Інтер Фуд".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: