У "криміналі" навколо "Укргазвидобування" фігурують фірми Ставицького

Вівторок, 29 квітня 2014, 19:06

Обшук в офісі "Укргазвидобування" проводиться в рамках розслідування справи щодо розтрати та привласнення державного майна у змові службових осіб підприємства з компаніями - ТОВ "Фаворит Систем" та ТОВ "Кувейт Енерджі Юкрейн".

Про це свідчать документи, які є в розпорядженні "Економічної правди".

Зокрема, в обґрунтуванні внесеного клопотання зазначається, що Головним слідчим управлінням МВС України проводиться досудове розслідування в кримінальному провадженні № 12014000000000134, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20 березня 2014 року.

Так, справа, як зазначається, порушена "за фактами розтрати та привласнення державного майна ПАТ "Укрказвидобування" за попередньою змовою із службовими особами ТОВ "Фаворит Систем" та ТОВ "Кувейт Енерджі Юкрейн", в особливо великих розмірах".

Реклама:

"Досудовим розслідуванням установлено, що службові особи ПАТ "Укрказвидобування", діючи за попередньою змовою із службовими особами ТОВ "Фаворит Систем" та ТОВ "Кувейт Енерджі Юкрейн", створили схему розкрадання коштів з продажу природного газу", - йдеться в документі.

Також вказується, що розслідування порушене за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу "Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем".

"Обшук, у відповідності до статті 234 КПК України, проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб", - зазначається в документі.

"В ході досудового розслідування виникла необхідність у проведенні обшуку в нежилих приміщеннях/будівлях за адресою: м.Київ, вул. Кудрявська, 26/28", - йдеться в документі.

Виходячи з наведених даних, в справі також фігурують такі підприємства: НАК "Нафтогаз України", ТОВ "Фаворит Систем", ТОВ "Кувейт Енерджі Юкрейн", ТОВ "Газконтиненталь", ТОВ "Карпатигаз", НГВУ "Полтаванафтогаз", ПАТ "Укрнафта", ПП "Актив Ком", ТОВ "Бізнес-Консульт", ТОВ "Марголак", ТОВ "Будівельна компанія "Перша Чорноморська", ТОВ "Лідергаз", ТОВ "Крістенс", ТОВ "Торенія", ТОВ "Грант Тайм", ТОВ "Екопрогрес", ТОВ "Газонафтова компанія "СИСТЕМА", ТОВ "Ка-Трейд", ТОВ "Українська Газо-Нафтова Компанія", ТОВ "Українське газонафтове товариство", ТОВ "Укренергоринок", ТОВ "ГазУкраїна-Трейдинг", ТОВ "Торговий Дім "Київгазенерго", ТОВ "Західна нафтогазова компанія" ("ЗНГК"), ТОВ "Торг Консар", ТОВ "Мегаторг", ТОВ ГК "Газовий Альянс", ТОВ "Голден Деррік" та інші.

Як відомо, ТОВ "Фаворит Систем" відносять до сфери впливу екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького. Тут же фігурує й компанія "Голден Деррік", яка контролюється кіпрською фірмою Hartlog Limited і пов'язана з екс-міністрами Едуардом Ставицьким та Миколою Присяжнюком. 

У свою чергу, ТОВ "Кувейт Енерджі Юкрейн" відома тим, що її "дочка" - "Карпатські Петролеум Корпорейшн" - виграла у Стокгольмського суді справу, відповідно до якої "Укрнафту" зобов'язали виплатити опоненту 145,7 мільйона доларів з відсотками.

Так, 28 вересня 2007 року компанія "Карпатські Петролеум Корпорейшн" звернулася в Міжнародний стокгольмський арбітраж з проханням встановити факт порушення угоди про спільну діяльність з боку ВАТ "Укрнафта", а також постановити компенсацію збитків. Стокгольмський суд 24 вересня 2010 задовольнив дані позовні вимоги. 

Як повідомлялося, 28 квітня в центральному офісі ПАТ "Укргазвидобування" за адресою ул.Кудрявская 26/28, у Києві проводилася виїмка документів в офісі "Укргазвидобування".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: