Gmail та Skype можуть заборонити в Росії - ЗМІ

Середа, 23 квітня 2014, 12:42

Зарубіжні інтернет-сервіси можуть бути заблоковані, якщо не будуть зберігати дані про користувачів на території Росії.

Про це пише "Лента.ру".

Як повідомляється, зарубіжні інтернет-сервіси електронної пошти та обміну миттєвими повідомленнями будуть зобов'язані поряд з російськими компаніями забезпечувати зберігання даних про активність своїх користувачів протягом півроку і обов'язково на території Росії.

Це випливає з тексту "антитерористичного пакету" законів, який Держдума остаточно ухвалила у вівторок у третьому читанні.

Реклама:

За оцінкою експертів, якщо зарубіжні компанії відмовляться виконувати новий закон, доступ до їх сервісів в Росії може бути заблокований.

Як пише видання, зберігати інформацію про листування користувачів повинні будуть сервісні інтернет-компанії, що експлуатують електронну пошту, сервіси миттєвих повідомлень (месенджери), IP-телефонії, а також соціальні мережі.

Текст закону не робить винятків для інтернет-сервісів в залежності чи є вони російськими або закордонними.

Отже, Google (володіє поштою Gmail і відеосервісом YouTube), Facebook або Microsoft (власник Skype) повинні будуть забезпечити зберігання листування користувачів на розташованих у Росії серверах точно так само, як "Яндекс", Mail.ru, Rambler або "Вконтакте".

На думку юриста, якщо Google або Microsoft відмовляться встановлювати в Росії сервери для зберігання листування користувачів і, як вимагає закон, надавати до них доступ представникам спеціальних служб, ніхто не зможе примусити їх до цього або покарати за невиконання вимог російської нормативно-правової бази.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: