Закупівельні ціни на зерно побили історичний рекорд

Вівторок, 22 квітня 2014, 19:06

Закупівельні ціни на деякі культури зернової групи досягли свого максимального значення.

Про це йдеться у повідомленні асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

Так, за даними цінового моніторингу асоціації, середні закупівельні ціни на пшеницю 3 класу на кінець минулого тижня досягли позначки 2570 гривень за тонну, пшеницю фуражну - 2250 гривень за тонну, кукурудзу - 2200 гривень за тонну. Також рекорд встановила соя з ціною 5950 гривень за тонну і соєвий шрот - 7250 гривень за тонну.

"Попри факт збільшення ціни у гривнях, сільгоспвиробники не відчувають позитивного ефекту, оскільки дане явище було зумовлене девальвацією гривні, а також загальною політичною та економічною ситуацією в країні. Тож, порівнюючи ціни в доларовому еквіваленті, можна констатувати їх зменшення по всіх позиціях", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Зокрема, закупівельні ціни на пшеницю 3 класу відносно минулого року зменшилися на 33,2 долара за тонну або 12,7%, на пшеницю фуражну - на 46,1 долара за тонну або 18,7%, на кукурудзу - на 30,9 долара за тонну або 13,6%. На сою ціни також зменшились - на 26,8 долара за тонну або 4,8%.

"Значно ускладнює фінансове становище аграріїв збільшення вартості ресурсів аграрного виробництва. Так, за останній рік значно подорожчали мінеральні добрива, які в структурі собівартості зернових культур займають близько 14-22,2%", - повідомляє прес-служба.

"Високі гривневі закупівельні ціни на урожай більше не гарантують виробникам прибутковості. В умовах значної волатильності курсу валют, який ми спостерігаємо нині, багато механізмів підтримки сільськогосподарських товаровиробників перестають працювати через неможливість подальшого прогнозування ціни врожаю", - заявив експерт аграрних ринків асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Ігор Остапчук.

"Так, наприклад, значно зменшилася порівняно з минулим роком кількість товарних кредитів та обсяги кредитів під залог майбутнього урожаю. Передумовою для стабілізації ситуації на товарних ринках є зупинка девальвації гривні, що має збалансувати вартість ресурсів та товарної продукції АПК", - додав він.  

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: