Клименко відхрещується від відмивання 77 мільярдів для Януковича

Вівторок, 22 квітня 2014, 13:52

Екс-міністр доходів і зборів Олександр Клименко заперечує, що відмивав 77 млрд гривень для "Сім'ї" Януковича та стверджує, що, навпаки, перешкоджав незаконному "обналичивнию" грошей в Україні.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті "Вести", пише "УНІАН".

"Це була ціла система людей, які не рік і не два, і навіть не п'ять будували бізнес на "обналичке", і цілі ланцюжки були задіяні. Корумповані чиновники, співробітники банків, співробітники правоохоронних органів... Ми почали з ними боротьбу. Багатьох посадили. І, впевнений, ще рік нашої роботи і "обналичка" б скоротилася до мінімальних меж", - заявив Клименко.

"Програма - це ярлик, спеціально придуманий, мабуть, щоб вразити громадськість. Але судячи з того, що про неї пишуть, мова йде про майданчики з "обналички", - відповів Клименко на запитання про звану Програму з "обналички", що існувала при Януковичі й за допомогою якої підприємці ухилялися від оподаткування нібито з допомогою "Сім'ї" за певний відсоток.

Реклама:

Ця система "обналички", або, якщо хочете, Програма, існувала й до мене. Але після того як я прийшов у податкову і вжив заходів, ситуація почала швидко виправлятися. Ми створили цілу систему, яка реагувала на так звані нікчемні угоди, виявляла в режимі он-лайн підозрілі операції. Це било і по обнал-конторах, і по фіктивному ПДВ".

Клименко зазначив, що при ньому ПДВ з 3 млрд на місяць позитивного балансу зріс до 7 млрд.

"І, завдяки ось цьому зростанню ПДВ, ми в принципі вирішили проблему відшкодування цього податку бізнесу. Було введено автоматичне відшкодування. І якщо в минулі роки будь-які зустрічі з іноземними послами починалися з питання, коли нашим компаніям відшкодують ПДВ, то в останній рік це питання вже не звучало. Тобто, якщо говорити мовою цифр, то саме під час роботи нашої команди, по переведенню в готівку та всьому, що з цим пов'язано, було завдано жорстокого удару", - сказав він.

Клименко також заперечує, що був однією з ключових фігур у так званій сім'ї "Сім'ї", тобто політико-економічній групі Олександра Януковича.

"Ніякого бізнесу, ніяких спільних інтересів, як ви кажете, з "Сім'єю", у мене не було. Так, я знав ще в Донецьку Олександра Вікторовича. Але в Києві наш контакт практично був зведений до нуля - було, може, пару зустрічей. Але ніяких тісних стосунків з Олександром Вікторовичем у мене ніколи не було. І зараз уже точно немає", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!