"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Інфляція в Придністров'ї досягла найнижчого рівня за останні 10 років

Неділя, 20 квітня 2014, 11:07

Інфляція в Придністров'ї в першому кварталі поточного року становила 0,5%, це найнижчий рівень за останні 10 років.

Про це заявили фахівці Придністровського республіканського банку (ПРБ), що виконує функції центробанку невизнаної республіки, пише "Прайм".

Аналітики ПРБ вважають, що зберегти цінову стабільність вдалося завдяки комплексному впливу адміністративних і ринкових чинників.

Так, прийняте урядом ПМР рішення не підвищувати тарифи на енергоносії для населення у першому кварталі дозволило знизити тиск на зведений індекс з боку сектора послуг, у середньому тарифи зросли на 3,2% проти 5,3% у січні-березні 2013 року.

Реклама:

Дефляційні процеси переважали в непродовольчому сегменті: у середньому за місяць ціни знижувалися на 0,6%, а в цілому за квартал - на 1,7%.

Найбільше подешевшало пальне (-17,9 %), що стало наслідком прийнятих на державному рівні ініціатив у сфері оподаткування підакцизних товарів.

На ринку продовольства масштаб цін за січень-березень істотно не змінився. Березнева дефляція (-0,5 %) визначила формування квартального індексу на рівні 1,2%. При цьому продукти, що піддавалися впливу сезонних факторів і адміністративно-регульовані, подорожчали на 2,4%.

Вартість продовольства, ціни на яке визначають переважно ринкові механізми, зросла всього на 0,1%.

Важливу роль у зниженні інфляційного тиску зіграла виважена валютна політика.

За перший квартал офіційний курс долара США не змінився і зберігся на рівні 11,1 придністровських рублів за 1 долар США, відзначається в повідомленні банку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!