Японські компанії вийшли з переговорів щодо російського "Ямал СПГ"

П'ятниця, 18 квітня 2014, 09:31

Японський консорціум Mitsui і Mitsubishi вийшов з переговорів з "Новатеком", який шукає покупця на 10% мінус 1 акція "Ямал СПГ" (зараз у нього 60%).

Про це розповіли "Відомостям" два джерела, близьких до обох японським компаніям.

Представник Mitsubishi сказав лише, що "зараз переговори (з "Новатеком") не ведуться".

"Mitsubishi і Mitsui не вибрані третім іноземним стратегічним партнером "Новатека" по "Ямал СПГ", - додав представник Mitsui.

Реклама:

Від інших коментарів представники японських компаній відмовилися.

Переговорів з Mitsui і Mitsubishi немає вже більше року, говорить представник "Новатека". Представник французької Total (у неї 20% " Ямал СПГ") не коментує це. Отримати коментарі китайської PetroChina (20%) не вдалося.

Нагадаємо, рік тому голова правління "Новатека" Леонід Міхельсон провів у Японії переговори з низкою місцевих компаній про можливість їх участі в проекті "Ямал СПГ".

Mitsui і Mitsubishi в 2013-2014 роках проводили оцінку проекту, на підставі якої повинні були прийняти рішення щодо покупку частки в "Ямал СПГ", розповідало джерело, близьке до однієї з японських компаній. Причиною виходу з переговорів могло стати подорожчання проекту, припускав він.

Японські компанії побоювалися можливого зростання вартості проекту, зазначає інше джерело, близьке до одного з акціонерів "Ямал СПГ".

"Новатек" і Total прийняли остаточне інвестиційне рішення щодо будівництва заводу зі зрідження газу на Ямалі в грудні. Вартість проекту зросла в порівнянні з колишніми оцінками на 35% до 27 млрд доларів. А термін введення в експлуатацію першої лінії заводу був перенесений з 2016 на 2017 рік.

За умовами контрактів 4 млн тонн ЗПГ "Ямал СПГ" щорічно купуватиме Total, 3 млн тонн - PetroChina, іспанська Gas Natural Fenosa - 2,5 млн тонн, трейдингова "дочка" "Новатеку" - 2,86 млн тонн.

"На решту обсягу ведемо переговори, ми хочемо довгострокові контракти строком від 20 років" , - говорив нещодавно голова ради директорів "Ямал СПГ" Євген Кот, називаючи "хорошим ринком" для газу"Ямал СПГ" Японію.

Рішення Mitsui і Mitsubishi не входити в проект могло бути пов'язано з цілим рядом причин, вважає старший науковий співробітник ІСЕМВ Михайло Суботін: "невпевненістю в стабільності економіки країни, подорожчанням проекту і, звичайно, загальною перебудовою світового енергетичного ринку".

Як повідомлося раніше, Європарламент вирішив поставити хрест на будівництві російського газопроводу "Південний потік" і закликав ЄС допомогти Україні вирішити газові суперечки з РФ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!