"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Словаччина пояснила, про "реверсну затримку" з Україною

Четвер, 17 квітня 2014, 09:20

Уряд Словаччини каже, що готовий допомогти Україні з постачання природного газу, проте договір між обома сторонами залишається на паузі поки чиновники шукають рішень, що не суперечитимуть іншим договірним зобов’язанням, як умови власного пере домовленого газового контракту Словаччини з російським "Газпромом".

Про це пише "Українська енергетика", за матеріалами The Slovak Spectator.

В Словаччині повідомили, що російський енергетичний гігант часто вставляє так звані "умови щодо напрямків"в контракти, що унеможливлюють перепродаж надмірних обсягів газу клієнтами.

Словаччина в Велке Капушани попередньо підписала документ щодо будівництва сполучного газопроводу через альтернативний, менший трубопровід. Проте українським лідерам не сподобалася пропозиція.

Реклама:

Словаччина запропонувала використання трубопроводу з діамантом 700 мм, побудованого для електростанції "Вояни".

Натомість українські чиновники хотіли використати вільну потужність чотирьох інших існуючих трубопроводів, якими управляє словацький оператор трубопроводів Eustream, що йде через Велке Капушани.

Базуючись на пропозиції Словаччини, представленій в Велке Капушани, поставки газу в напрямку Росії можуть розпочатися вже в листопаді 2014 року, проте не в тих обсягах, на які сподівається Україна.

Словацька пропозиція закликає початково надсилати 3,2 млрд кубометрів газу щорічно, хоча поставки можуть поступово збільшитися до 9 чи 10 млрд. кубометрів щорічно.

"Рішення Вояни не забезпечить постачання газу в України до наступної зими", - заявив директор з питань внутрішнього енергетичного ринку Європейської Комісії Клаус Дітер Боршар, додавши, що пропозиція України має пройти спершу всебічний аналіз.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: