"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд РФ може оголосити капіталу податкову амністію

Середа, 16 квітня 2014, 15:07

В уряді РФ обговорюється ідея амністії для капіталів, повернутих на батьківщину, в тому числі у вигляді цінних паперів.

Про це розповіли високопоставлений чиновник і співробітник уряду, передають "Ведомости".

Як наголошується, розглядаються два варіанти. Перший - часткова амністія: платник податків, який повернув капітали, звільняється від пені та штрафів за несплачений податок, а також від кримінальної відповідальності, але повинен сплатити сам податок, кажуть вони, другий - повна амністія.

Другий варіант подобається першому віце-прем'єру Ігорю Шувалову, зазначає чиновник уряду. Представник Шувалова відмовився від коментарів. Злочинні доходи не будуть амністовані ні в якому випадку, підкреслюють співрозмовники.

Реклама:

Амністія має доповнити план Мінфіну з деофшоризації, пояснюють чиновники.

"У березні податкову амністію запропонувала головуюча Ради Федерації Валентина Матвієнко, вчора з тією ж ідеєю виступив на колегії Мінфіну голова комітету Думи з бюджету і податків Андрій Макаров. Голова уряду Дмитро Медведєв пропозиція не прокоментував", - пише видання.

Високі шанси, що ідею схвалять, тоді закон про амністію може бути прийнятий вже цього року, вважає один з чиновників: "Ідея розумна, обстановка підходяща". Зараз зручний політичний момент, багато хто сам хоче повернути гроші в Росію, погоджується інший чиновник: санкції можуть торкнутися зарубіжних капіталів, а фондування в зарубіжних банках доводиться замінювати російським.

Податкова амністія необхідна в зв'язці з уже готовим законопроектом Мінфіну про іноземні контрольовані компанії, пояснює чиновник фінансово-економічного блоку.

За його словами, цей закон зобов'яже платити російські податки з нерозподіленого прибутку іноземних компаній, які більш ніж на 10% належать російським особам.

Мінфін не зазіхає на доходи, накопичені в іноземних "дочках", - тільки на зароблене з 1 січня 2015 року, по ідеї, тут амністія і не потрібна, вказує Денис Щокін з компанії "Щокін і партнери".

Вірно, але, коли компанії та громадяни почнуть розкривати інформацію, у правоохоронців можуть виникнути питання, думає чиновник.

"Амністія тут потрібна, щоб компанії не боялися розкритися: "Мотив - закрити минулі гріхи і легалізувати кошти", - додав він.

"Податківці дійсно можуть пред'явити претензії, послатися на те, що вже зараз вони можуть взяти податок з іноземної компанії в тому випадку, якщо вона є "паперовою пустушкою" і створювалася тільки для податкових цілей, таке передбачено доктринами Вищого арбітражного суду про необгрунтовану податкову вигоду і про перевагу особи над формою", - вважає Щокін.

Так що повинна бути чітка норма, яка звільнить від податків все, навіть якщо капітали збирали фіктивні структури, каже юрист.

"Ті капітали, які було виведено в офшори, під кримінальну відповідальність не повинні підпасти - в основному це були схеми агресивного податкового планування, в Росії поки це не кримінально караний злочин, якщо не було шахрайства і фальсифікацій", - вказує старший слідчий Слідчого комітету Георгій Смирнов.

Але відповідальність за такі схеми може з'явитися, тому амністія потрібна, вважає він.

"Всі ці заходи - батіг, а потрібно дати бізнесу і пряник, щоб стимулювати повертати капітал", - вважає федеральний чиновник.

"Не факт, що, якщо дати амністію, капітали повернуться, є багато причин не повертатися", - заявляють юристи.

"Просто амністії мало - треба створювати додаткові стимули, наприклад знижувати податкове навантаження", - згоден високопоставлений чиновник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!