"Газпромбанк" втратив іноземних вкладників

Понеділок, 14 квітня 2014, 11:30

У березні, на тлі кримської кризи і небезпеки санкцій для банків, іноземці виводили з "Газпромбанку" свої депозити.

За місяць вони забрали 80% валютних вкладів на 16,5 млрд рублів, пишуть "Ведомости".

У березні обсяг строкових вкладів в "Газпромбанку" зменшився на 7,6% до 347,6 млрд руб, свідчать дані звіту станом на 1 квітня.

Зі звітності видно, що з 28 млрд руб, які громадяни забрали зі своїх депозитів, основна частина (16,5 млрд) пішла з валютних рахунків нерезидентів.

Реклама:

Таким чином, банк втратив 80% всіх коштів, які розміщували в ньому іноземці. Зі звітності банку випливає, що основна частина коштів надійшла на рахунки в грудні і була розміщена на термін від півроку до трьох років. Виходить, що іноземці забирали гроші достроково.

Представник "Газпромбанку" не зміг прокоментувати відтік.

Заможні клієнти налякані невизначеністю з санкціями, нерезиденти цілком могли вивести гроші з "Газпромбанку" на тлі панічних настроїв, допускає керівник банку з топ-30.

Офіційно "Газпромбанк" не контролюється людьми, внесеними в чорний список американського офісу з контролю за іноземними активами (OFAC). Але був пов'язаний з ними.

Нерезиденти виявилися дуже чуйними клієнтами, швидко відреагували на події в Криму і санкції, вважає начальник аналітичного управління БКФ Максим Осадчий.

Можливо, це було лише кілька заможних клієнтів, допускає він.

"Це дуже нетипова ситуація для великого банку, швидше за все, гроші забирали великі вкладники і їх небагато", - погоджується топ-менеджер великого російського банку.

Для "Газпромбанку" такий відтік некритичний, хоча і занадто різкий, вважає один з його контрагентів. Він не виключає, що в російському офісі могли просто перевести іноземних клієнтів в швейцарську "дочку" .

Основним співвласником "Газпромбанку " є НПФ " Газфонд " .

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: