Яценюка закликають виключити корупційного посередника із сланцевих угод

Четвер, 6 березня 2014, 18:05

Уряд повинен усунути з процесу видобутку сланцевого газу в Україні корупційні схеми, створені попередньою владою для власного збагачення.

Про це йдеться у зверненні голови Підкомітету з питань нафтової та газової промисловості Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки ВРУ Ігоря Васюника, направленому до прем’єр-міністра України.

"У 2013 році Україною були підписані угоди про розподіл продукції з компаніями Shell та Chevron при видобуванні вуглеводнів в межах Юзівської та Олеської ділянок надр. В якості українських партнерів сторонами вказаних угод виступили відповідно ТОВ "Надра Юзівська" та ТОВ "Надра Олеська", - йдеться у зверненні.

Як зазначається, засновниками вказаних товариств є ПАТ НАК "Надра України" із часткою 90% у статутному капіталі та ТОВ "СПК-Геосервіс" із часткою у розмірі 10%.

Реклама:

За словами Васюника, введення ТОВ "СПК-Геосервіс" в проекти по видобутку сланцевого газу було необґрунтованим та свідчить про корупційні наміри колишньої влади.

Він також додав, що видобування сланцевого газу із залученням міжнародних інвесторів є рішучим кроком на шляху до енергетичної безпеки України.

"Однак, необхідним є усунення усіх корупційних схем у вказаних процесах. Від самого початку "СПК-Геосервіс" штучно введено до участі в згаданих проектах з метою отримання приватними особами значних обсягів коштів від видобутку сланцевого газу. Фірма без сумніву, є корупційною "прокладкою", - зазначає Васюник.

За його словами, виключити ТОВ "СПК-Геосервіс" із процесу можна рішенням загальних зборів товариств "Надра Юзівська" та ТОВ "Надра Олеська".

"Враховуючи частку ПАТ НАК "Надра України" у статутному капіталі ТОВ "Надра Юзівська" та ТОВ "Надра Олеська" (90%), відповідно до Закону України "Про господарські товариства" можливим є проведення загальних зборів вказаних товариств та прийняття рішення про виключення ТОВ "СПК-Геосервіс" із складу учасників цих товариств", - заявив Васюник.

Як зазначається, відповідно до статуту ПАТ НАК "Надра України" засновником компанії є держава в особі Кабінету міністрів. Подальше перебування у складі учасників ТОВ "Надра Юзівська" та "Надра Олеська" ТОВ "СПК-Геосервіс" суперечить економічним інтересам України.

"Прошу доручити ПАТ НАК "Надра України" провести загальні збори учасників ТОВ "Надра Юзівська" та ТОВ "Надра Олеська" та прийняти рішення про виключення із складу учасників цих товариств ТОВ "СПК-Геосервіс", - йдеться у зверненні народного депутат до прем’єр-міністра України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!