"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна буде віддавати борги "Газпрому" коштами МВФ

Середа, 19 березня 2014, 17:32

Заборгованість України за газ перед "Газпромом" становить 1,4 мільярда доларів за 2013 рік і 296,3 мільйона доларів за лютий 2014 року, і Київ збирається розплатитися за нього коштами, які планує отримати від МВФ.

Про це в інтерв'ю в Брюсселі заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан, прибувши на переговори з комісаром ЄС з питань енергетики Гюнтером Еттінгером.

"Ми погасили 1,5 млрд доларів за газ, спожитий у минулому році. Залишається ще 1,4 млрд доларів боргу за 2013 рік і 296,3 млн доларів за лютий цього року. Тобто, разом 1,7 млрд доларів", - сказав Продан.

"Була у нас надія на другий транш російського кредиту, щоб погасити цей борг, але гроші не надійшли. Тому шукаємо, як погашати цей борг. Будемо використовувати кошти МВФ і проведемо також тарифну реформу, щоб ліквідувати розрив на ціну на газ для теплокомуненерго. Реформа буде поступовою", - додав міністр.

Реклама:

За його словами, після цієї реформи з'явиться ресурс для постійних розрахунків за газ без затримок.

Як повідомлялося, 7 березня "Газпром" заявив, що борг НАК "Нафтогаз України" за російський газ становить 1,89 млрд доларів.

У зв'язку з цим російський газовий монополіст з квітня 2014 року вирішив скасувати пільги на поставки газу Україні, пояснивши це тим, що український партнер не виконує досягнуті домовленості щодо погашення заборгованості за поставки газу.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!