"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Влада може спробувати "прихватизувати" валютні резерви

Четвер, 20 лютого 2014, 11:52

Продовження протистоянь може привести до краху економіки і розпаду країни.

Про це пише у своєму блозі партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман.

"НБУ включив черговий аргумент щодо стабілізації ситуації на валютному ринку - стиснув банківську ліквідність. Подальших кроків може бути ще багато. Але без мирного розв'язання політичної кризи всі дії Нацбанку допомагають лише короткочасно", - відзначає експерт.

"Зараз найголовніша небезпека виходить від того, що представники влади в паніці можуть спробувати "прихватизувати" частину валютних резервів. Але вони повинні пам'ятати, що зараз американці жорстко контролюють всі доларові платежі", - підкреслює Найман.

Реклама:

Він нагадує, що технічний збій між українською стороною і Ірландської біржею не дозволив росіянам купити українські єврооблігації на 2 млрд доларів, "як Кремль і обіцяв".

"Чекаємо, що все-таки сьогодні цю проблему вдасться вирішити і поповнити цією сумою валютні резерви НБУ, які "збідніли" після оплати 1,3 млрд доларів за російський газ", - каже Найман.

Експерт також зазначає, що на зовнішніх ринках українські єврооблігації "пережили хвилю панічних продажів".

"Інвестори бояться вже не тільки дефолту, а й розколу країни з важко передбачуваними наслідками. Я все-таки вірю у здоровий глузд президента України та лідерів опозиції. Втім, явно відчувається активна участь в українському конфлікті зовнішніх третьої і четвертої сили", - підкреслює він.

"Україна стала ареною геополітичної боротьби титанів. Тому не все залежить від доброї волі українців. Я особисто бачу вихід із ситуації переходом до парламентсько-президентської республіки з достроковими перевиборами і президента і парламенту восени 2014 року", - вважає Найман.

За його словами, політичні баталії потрібно перевести в форму мирного обговорення майбутнього країни, і "не зі зброєю в руках".

"Насильство породжує нову хвилю насильства. І закінчиться воно крахом економіки і розпадом країни. Не думаю , що українці мріють про таке майбутнє. Всім давно пора зрозуміти, що ще день-два бойових дій і ситуація для економіки України стане незворотною - політична криза переросте в економічну", - каже експерт.

Найман також підкреслює, що стагнація може перейти в глибоку рецесію і сотні тисяч українців втратять робочі місця.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: