Інфляція в єврозоні сповільнилася до 0,8%

Середа, 8 січня 2014, 11:04

Споживчі ціни в єврозоні в грудні 2013 року зросли на 0,8% щодо того ж місяця попереднього року.

Про це свідчать попередні дані Статистичного управління Європейського союзу, передає "Інтерфакс-Україна".

Таким чином, інфляція в регіоні сповільнилася в порівнянні з 0,9% у листопаді.

Аналітики, опитані агентством Bloomberg, також прогнозували грудневу інфляцію на рівні 0,8%.

Реклама:

Темпи зростання споживчих цін у єврозоні знаходяться нижче цільового рівня Європейського центрального банку у 2% уже 11 місяців поспіль, з лютого минулого року. У жовтні інфляція в регіоні сповільнилася до 0,7% - мінімуму за чотири роки.

Європейський центральний банк у листопаді несподівано знизив базову процентну ставку за кредитами з 0,5% до 0,25% для боротьби з дефляційним трендом.

"Дані показують, що європейському Центробанку поки занадто рано розслаблятися з урахуванням ризиків дефляції, особливо в периферійних країнах єврозони", - відзначає економіст ING Bank NV в Брюсселі Пітер Ванден Хуте.

"Ми впевнені, що найближчим часом політика ЄЦБ буде залишатися незмінною, проте дуже мало потрібно для того, щоб підштовхнути Центробанк до дій", - заявив Хуте.

Вартість енергоносіїв в єврозоні не змінилася в грудні після зниження на 1,1% місяцем раніше, ціни на продукти харчування, алкогольну і тютюнову продукцію зросли на 1,8%.

Інфляція без урахування вартості продуктів харчування та енергоносіїв становила в грудні 0,7% проти 0,9% місяцем раніше при середньому прогнозі аналітиків на рівні 0,8%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!