Україна в 2013 році імпортувала з Європи 2 мільярди кубометрів газу

П'ятниця, 3 січня 2014, 17:10

Україна в 2013 році імпортувала з Європи через Польщу та Угорщину близько 2 мільярдів кубометрів газу, в 1,5 рази перевищивши закладений в прогнозний баланс надходження і розподілу природного газу обсяг імпорту з Європи.

Про це свідчать дані оперативного моніторингу операторів ГТС Угорщини та Польщі - FGSZ Ltd, Gaz-System С.А., передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з даними, минулого року через Польщу в українську ГТС надійшло 869,6 млн кубометрів, через Угорщину - 1,129 млрд кубометрів газу.

Як наголошується, в грудні на територію країни надійшло 124,4 млн кубометрів газу. При цьому заявки на імпорт газу через ГТС Угорщини та Польщі в напрямку України на перші два дні січня 2014 року відсутні.

Реклама:

Як повідомлялося, у зв'язку з планами і заявами "Газпрому" про істотне зниження транзиту російського газу до Європи через українську газотранспортну систему і небажанням знизити ціну російського газу Україна почала використання своїх газотранспортних потужностей в реверсному напрямку.

З листопада 2012 року країни почала імпорт природного газу з Німеччини через територію Польщі за домовленостями з компанією RWE Supply&Trading GmbH. З квітня 2013 року почалися поставки природного газу з боку Угорщини.

Крім того, ведуться переговори з газотранспортними операторами Словаччини та Румунії про можливість подачі природного газу до ГТС України.

Водночас підписане 17 грудня 2013 року доповнення до газового контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом", яким встановлюється фіксована ціна в розмірі 268,5 доларів за 1 тисячу кубометрів, означає припинення імпорту газу з Європи через істотно більш низьких цін на російський газ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: