Радник Путіна розповів, чим Україна зможе погасити кредит

Вівторок, 14 січня 2014, 14:02

Обсяг спільних програм України та РФ, які президенти двох країн домовилися активізувати за підсумками засідання міждержавної комісії 17 грудня в Москві, становить близько 50 млрд доларів, що дозволить активізувати зростання економіки України і погасити російський кредит.

Про це кореспонденту "УНІАН" у РФ сказав радник Президента РФ Сергій Глазьєв.

"Обсяг спільних українсько-російських програм в авіапромі, ракетно-космічної галузі, в атомній промисловості, в металургії, машинобудуванні - залізничному та транспортному становить не менше 50 млрд доларів", - сказав Глазьєв, відповідаючи на питання, за рахунок чого, на думку російської сторони, Україна зможе погасити кредит у розмірі 15 млрд доларів.

За його словами, якщо ці спільні програми будуть запущені і Україна повернеться до євразійської інтеграції, це дасть їй можливість отримувати додатково близько 12 млрд доларів на рік чистих доходів для бюджету, дозволить позбутися дефіциту платіжного балансу, отримати додаткові доходи від економічного зростання і збільшити податкову базу.

Реклама:

При цьому Глазьєв вважає, що внутрішні політичні проблеми в Україні "занадто перебільшені, і якщо поцікавитися думкою людей, які реально визначають економічних потенціал України - виробників у всіх сферах економіки, до вже сказаного - це агропромисловий комплекс, хіміко -металургійний комплекс - всі вони за Митний союз".

Він переконаний, що противниками МС в Україні є люди, які "дуже далекі від економіки".

За його словами, багато хто з них керуються політичними міфами, а деякі відпрацьовують гроші спонсорів.

"Це міфічний туман, який розсіється, як тільки наші спільні проекти дадуть результати", - упевнений Глазьєв.

Радник Путіна повідомив, що уряд України готує дорожню карту з реалізації проектів і з боку російського уряду є доручення активізувати роботу по цих спільним проектам.

"Над цими проектами працювали дуже довго, питання полягає в тому, щоб політичний імпульс трансформувався в бізнес рішення", - сказав Глазьєв.

Він зазначив, що російський кредит призначений в першу чергу для балансування бюджету України, який зводитися урядом з дефіцитом, і потребує джерелах фінансування.

При цьому він підкреслив, що дуже важливо, що "податково-фіскальна політика була не тільки фіскально-дефіцитною, а й стимулюючою, орієнтованою на пожвавлення і підйом економіки".

"Для цього важливо не обмежуватися цієї фінансовою допомогою, а йти далі про що власне домовилися президенти та прем'єр-міністри України і Росії - йти далі і якомога швидше розгорнути всю ту програм у галузях економіки починаючи від високотехнологічних до дорожнього будівництва. Він упевнений, що все це потрібно зробити, щоб не допустити подальшого провалу української економіки, так як це не вигідно нікому і загрожує серйозними соціально-економічними наслідками.

"Нам потрібно зробити все можливе, щоб та стабілізаційна пауза, яка завдяки російському кредиту виникла, була використана для реанімації економічного зростання", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!