Китайці будуватимуть порт у Криму

П'ятниця, 6 грудня 2013, 09:16

Україна повернулася до ідеї будівництва морського порту в Криму для залучення вантажопотоків з Китаю.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Вчора китайська BICIM і приватна компанія "Київгідроінвест" (розробник проекту будівництва порту) на бізнес-форумі в Пекіні підписали меморандум про будівництво глибоководного порту в Криму біля селища Фрунзе (Сакський район), заявив журналістам генеральний директор українського підприємства Олексій Мазюк.

За його словами, проект буде реалізований в режимі державно-приватного партнерства, при цьому держава отримає 50% побудованої інфраструктури, а фінансування буде забезпечено виключно за гроші китайського інвестора і без держгарантій. Детально про умови співпраці сторони поки не повідомляють.

Реклама:

Передбачається, що акваторія порту буде мати глибину 25 м. У ньому буде побудовано декілька терміналів, включаючи контейнерний і зерновий потужністю до 10 млн тонн на рік. Він буде здатний приймати великі океанські судна з глибокою осадкою. Будівельні роботи повинні початися в 2014 році.

Перша черга буде закінчена приблизно через чотири-п'ять років. Для цього потрібно близько 3 млрд доларів.

Згідно з розрахунками Мазюка, загальна річна потужність порту повинна скласти 140 млн тонн. Очікується, що за рахунок портових та інших зборів держава отримуватиме не менше 1,5 млрд доларів на рік. Він також додав, що через порт йтимуть товари як з країн Азії до Європи, так і в зворотному напрямку.

Нагадаємо, в 2004 році тодішній глава Міністерства транспорту та зв'язку Георгій Кирпа розглядав можливість будівництва порту на озері Донузлав, який повинен був приймати товари з Китаю, нагадує заступник глави комітету Верховної ради з питань транспорту і зв'язку Юрій Крук.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: