Мінфін зриває виконання річного плану держбюджету

Середа, 4 грудня 2013, 09:00

До загального фонду держбюджету в листопаді надійшло 25 млрд гривень, що на 3,6 млрд гривень менше, ніж роком раніше.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на дані Держказначейства.

Згідно з повідомленням Держказначейства, до загального фонду держбюджету за січень-листопад надійшло 266,4 млрд гривень. Такий рівень доходів на 2,8% вище показника відповідного періоду минулого року.

Однак у листопаді надходження знизилися. Вони становили 25 млрд гривень, що на 3,6 млрд гривень менше (-12,6%), ніж у листопаді 2012 року.

Реклама:

У Міністерстві доходів і зборів не опублікували дані про збір основних бюджетоутворюючих платежів - податку на прибуток, ПДВ, акцизного податку, пише видання.

За даними Держказначейства, обсяг відшкодування ПДВ за 11 місяців становив 51,3 млрд гривень, з яких 21,8 млрд гривень - в автоматичному режимі.

Враховуючи річний план бюджету-2013, в грудні доходи загального фонду повинні становити 57,5 млрд гривень. Зібрати цю суму неможливо.

У 2012 році після платежів у листопаді на 26,6 млрд гривень у грудні до загального фонду надійшло 30,4 млрд гривень.

Як пише видання, можливості збільшувати дефіцит держбюджету обмежені, оскільки це загрожує зростанням держборгу і процентних платежів по ньому.

Уряд вже кілька місяців недофінансовує майже всі витрати, крім соціальних, а також здійснює видатки за рахунок залишків коштів на єдиному казначейському рахунку.

У порівнянні з жовтнем обсяг грошей в Держказначействі хоч і зріс майже втричі - до 1,2 млрд гривень, але залишається найменшим за 10 років.

Директор центру "CASE-Україна" Дмитро Боярчук відзначає, що за традицією під скорочення потрапляли капітальні витрати, але навіть їх уже неможливо знижувати. Зменшуються і податкові платежі.

За його підрахунками, без урахування дефіциту бюджету в 50 млрд гривень недобір загального та спеціального фондів бюджету може становити до 30 млрд гривень.

Через ці проблеми Мінфін фактично заморозив рахунки місцевих органів влади в Держказначействі, кажуть регіональні влади. Це не дозволяє їм розрахуватися за своїми зобов'язаннями за виконані роботи та надані послуги, навіть маючи вільні кошти.

За даними Держказначейства, за 10 місяців 2013 було видано коротких позик на більш ніж 41 млрд гривень, зараз заборгованість по них становить 2,5 млрд гривень.

Наприкінці жовтня уряд прийняв рішення виділити дотацію на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів у розмірі 2,07 млрд гривень. Зараз на стадії схвалення парламентським комітетом з питань бюджету знаходиться аналогічне рішення на суму близько 800 млн гривень. Кабмін сьогодні готовий перерозподілити дотації ще на 1 млрд гривень.

До кінця року місцевим бюджетам, за прогнозами Асоціації міст України, не вистачає 4 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: