Мінфін хоче закріпити зарплати бюджетників виключно за держбанками

Середа, 25 грудня 2013, 14:39

Міністр фінансів хоче законодавчо закріпити виплату заробітної плати працівникам бюджетних організацій фактично лише за двома українськими банками.

Про це повідомляє прес-служба юридичної компанії "Алексєєв, Боярчуков і Партнери".

"Це витікає з запропонованого Мінфіном проекту наказу "Про затвердження змін до Порядку проведення відкритого конкурсу з визначення уповноважених банків, через які має здійснюватися виплата заробітної плати працівникам бюджетних установ", - йдеться в повідомленні.

Згідно з документом, у такому конкурсі можуть брати участь тільки банки, частка держави в яких становить не менше 75% капіталу, а статутний капітал - понад 10 млрд гривень.

Реклама:

"Таким критеріям відповідають тільки Ощадбанк, Укрексімбанк і Родовід Банк. Однак останній має статус санаційного і не зможе займатися непрофільної діяльністю", - повідомляє прес-служба.

"Такий наказ можна розцінювати як порушення конкурентного законодавства, оскільки їм значно обмежується, якщо бути точним виключається, участь комерційних банків у процесі виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери", - заявляє старший юрист компанії "Алексєєв, Бояруков і партнери" Олександр Ткачук.

За його словами, встановлюючи такі критерії відбору  Мінфін заздалегідь знає, хто буде брати участь у такому конкурсі - Ощадбанк і Укрексімбанк.

"Це суперечить поняттю відкритості конкурсу, яким він має бути відповідно до Постанови Кабінету міністрів від 22.04.05 №318. Також це суперечить положенням Закону України "Про захист економічної конкуренції", - зазначає Ткачук.

На його думку, подібний наказ, у разі його прийняття, банки зможуть оскаржити в судах. Наказ може бути визнаний недійсним з моменту прийняття у порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства. Підстави - протиріччя наказу положенням чинного законодавства.

Також, за його словами, оскаржити цей наказ можна і в Антимонопольний комітет за процедурою, встановленою Законом України "Про захист економічної конкуренції".

"Подібне рішення Мінфіну суперечить положенням статті 4 Закону України "Про захист економічної конкуренції", згідно з якою державна політика у сфері розвитку конкуренції та обмеження монополізму в господарській діяльності повинна бути спрямована на демонополізацію економіки, підтримку суб'єктів господарювання, які сприяють розвитку конкуренції", - розповідає Ткачук.

"Крім того, статтею 15 Закону України "Про захист економічної конкуренції" передбачено, що антиконкурентними діями органів влади, є прийняття будь-яких актів, укладення угод, будь-які інші дії чи бездіяльність, що призвели або можуть призвести до недопущення, усунення, обмеження чи спотворення конкуренції. А це заборонено", - зазначає юрист.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!