"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Верховний суд закрив тему ціни закордонного паспорта: 170 гривень

Вівторок, 24 грудня 2013, 13:16

Верховний суд України остаточно визначив, що виготовлення закордонного паспорту має коштувати 170 гривень.

Як повідомляє Демократичний альянс, відповідним рішенням суд останньої інстанції в Україні підтвердив правоту руху "Стоп свавіллю в паспортних столах".

Верховний суд визначив, що єдиним обов’язковим платежем при оформленні закордонного паспорта за 30 календарних днів є державне мито на суму 170 гривень.

"Все, що перевищує 170 гривень за оформлення паспорту, – незаконні побори Державної міграційної служби України (ДМС)", -  заявляють в Демальянсі.

Реклама:

"Рішення ВСУ є обов’язковим для застосування усіма органами влади", - заявив демальянсівець Іван Фурлет.

"Відтак, з 3 грудня кожен службовець ДМС, який зобов’язує громадянина сплачувати додаткові кошти, щонайменше вчиняє кримінальне правопорушення згідно ст. 364 - Зловживання владою або службовим становищем, та ст. 382 - Невиконання рішення суду, Кримінального кодексу України", - додав він.

Кожен громадянин, який бажає отримати закордонний паспорт, повинен подати лише наступні документи (п. 10 Правил затв. ПКМУ №231):

- квитанція про сплату державного мита або документ, що підтверджує право на звільнення від його сплати;

заява-анкета встановленого зразка;

- паспорт громадянина України (після прийняття документів повертається);

- копія виданої податковим органом довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;

- дві фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см.

"Усі, хто стикається із відмовою у прийнятті документів службовцями ДМС та примушуванням до сплати додаткових платежів, можуть подати відповідну заяву про вчинення злочину (зразок заяви)", - зазначає Демальянс.

Демальняс нагадує, що активісти кампанії "Стоп свавіллю в паспортних столах!" запоріжці Ігор Блюменталь та Руслан Жиров у судових тяжбах дійшли до Вищого адміністративного суду, однак рішення касаційних судів у двох ідентичних справах мали різний результат.

У рішенні від 05.06.2013 року Феміда підтвердила єдину законну вартість закордонного паспорта на суму 170 гривень. А у рішенні від 17.09.2013 року "судді стали на бік здирників ДМС, які безпідставно вимагають з громадян додаткові 87,15 гривень за невідомі платні послуги та 120 гривень за бланк паспорта, який є власністю держави", зазначає Демальянс.

Команда Демальянсу вимагає притягнути до відповідальності "винних у перетворенні реалізації конституційного права українців на багатомільйонний чиновницький бізнес".

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!