Інфляція в Ісландії стане найвищою в Європі

Понеділок, 23 грудня 2013, 17:59

Враховуючи нинішні темпи зростання цін, рівень ісландської інфляції в 2013 році може становити 4,3%, що стане рекордом серед країн Європи.

Про це пише ИТАР-ТАСС з посиланням на дані бюро статистики Ісландії.

Згідно з даними, індекс споживчих цін у грудні зріс на 4,2% до аналогічного періоду минулого року. Це набагато більше, ніж у листопаді - 3,7%.

Як повідомляє провідне фінансове видання країни - газета "Відскіпбладід", за показником інфляції Ісландія набагато випередила наступну за нею Естонію, де інфляція становила 3,4%, і Нідерланди, де за рік показник зріс на 2,7%.

Реклама:

При цьому, як раніше повідомило європейське статистичне агентство Євростат, в річному вираженні середній показник інфляції в ЄС знизився в листопаді до 0,9% при тому, що велику частину року ця цифра трималася на рівні 1,6%.

Як наголошується, новий уряд Ісландії, населення якої складає 320 тисяч осіб, цього року розпустив усі структури які з 2009 року займалися переговорами про вступ країни в ЄС.

При цьому країна ще не подолала наслідки кризи 2008 року, коли ісландський фінансовий міхур лопнув, по суті зробивши острів банкрутом.

Однак проект попереднього уряду соціалістів, які вважали, що вступ до Євросоюзу і перехід на євро зможуть оздоровити національну економіку, вже рік як згорнутий, і більшість жителів країни виступають проти приєднання до ЄС, хоча і висловлюються за необхідність проведення обіцяного владою референдуму з цього питання.

Теоретично приєднання до Євросоюзу могло б принести Ісландії значні вигоди у сфері валютного регулювання, проте під загрозою може опинитися риболовецька галузь країни через суперечки з сусідами про квоти на вилов багатьох цінних промислових порід.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: