Аграрії продають свої підприємства через зниження цін на зерно - УКАБ

Понеділок, 2 грудня 2013, 18:55

Кількість пропозицій аграрних підприємств істотно збільшилася за останні два місяці, незважаючи на збереження порівняно низьких цін на зерно і технічні культури у переважної більшості господарств.

Про це йдеться в прес-релізі асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

За словами президента УКАБ Алекса Ліссітси, сучасні реалії АПК різко контрастують із сприйняттям в органах державної влади та експертному середовищі.

"Люди, які не працюють в бізнесі, переважно орієнтуються на інформацію про результати роботи сільгосппідприємств у минулому році, в той час як зниження цін на зерно та олійні робить неможливим продовження прибуткової роботи більшості господарств, які не мають запасу фінансової міцності", - заявив Ліссітса.

Реклама:

Експерт зазначає, що кількість виставлених на продаж господарств збільшилася як мінімум удвічі в порівнянні з літнім періодом.

"Нові пропозиції з'являються щодня", - констатує президент УКАБ.

Хоча, за його словами, на даному етапі власники все ще оперують завищеною оцінкою бізнесу, характерною для попередніх років.

За інформацією експертів УКАБ, додатково погіршують настрої підприємців в АПК засилля контролюючих інстанцій, неприйнятні умови кредитування, неясність з введенням ринку земель або роботою Земельного банку, невідшкодування ПДВ при експорті, спроби посилити фіскальний тиск на галузь та інші подібні фактори.

"Підприємці просто не бачать приводу для оптимізму, причому якщо раніше продавалися переважно слабкі господарства, то зараз вийти з бізнесу воліють і багато підприємств, оснащені сучасною технікою", - підкреслює генеральний директор УКАБ Володимир Лапа.

За його словами, якщо власники бізнесу не зможуть знайти покупців на активи за прийнятною ціною, єдиним можливим розвитком подій стане зменшення оборотного капіталу і інвестицій в дотримання технологій вирощування врожаю 2014 року.

"Реструктуризація кредитів та інших зобов'язань також може бути одним з варіантів розвитку подій в умовах, які склалися", - зазначає Лапа.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: