"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд приготував до свят бюджетну дірку в понад 100 мільярдів

Четвер, 19 грудня 2013, 12:00

Проектом бюджету на 2014 рік уряд вкотре робить всіх українців все більшими борговими заручниками.

Про це заявив народний депутат від УДАРу" екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник на брифінгу у ВР у четвер, повідомляє прес-служба політика.

"В умовах критичного наростання державного боргу замість припинення політики життя в борг та прийняття бездефіцитного бюджету країну втягують у все більшу боргову кабалу", - каже Пинзеник.

Він зазначив, що підготовлений документ передбачає цифру бюджетної дірки (дефіциту, тобто сум видатків, які не забезпечені джерелами доходів) у 59,5 мільярда гривень або 3,6% ВВП.

Реклама:

Але ця цифра, за словами економіста, не відбиває усього бюджетного дисбалансу. Перш за все, з причин завищення доходів бюджету, яке Пинзеник оцінює в сумі 20 мільярдів.

Політик звертає увагу і на те, що частина дефіциту прихована у статтях поповнення статутного фонду НАК "Нафтогаз України" і Українського банку реконструкції та розвитку в сумі 19,9 млрд.грн.

А це, за його підрахунками, вже тягне на "дірку" в сумі 100 мільярдів гривень.

Крім того, за його словами, проект бюджету передбачає право Пенсійного фонду залучати кредити.

Очевидно, зазначив він, що закладена в бюджеті сума перерахувань Пенсійному фонду в 87,4 мільярда гривень не дає повної відповіді на пенсійні проблеми.

Економіст звертає увагу, що документ містить і недопустиму для бюджету норму (стаття 6), яка дає право головним розпорядникам коштів перевищувати закладену в бюджет цифру видатків.

 "Не забуто в законопроекті й нещодавній "винахід" казначейських векселів, зазначає Пинзеник - бо ними хочуть погашати бюджетні борги станом на 1 січня 2014 року та повертати ПДВ. А все це дефіцит, все це борг".

"Замість відповіді на існуючі проблеми країни урядовий бюджет їх все більше посилює", - каже Пинзеник.

Коментуючи угоди з Москвою і розміри фінансової допомоги Росії, він сказав що "це наркотик, який не знімає проблеми, і ломка настане завтра".

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!