Хмельницький виручив від продажу "Запоріжсталі" 400 мільйонів доларів

Четвер, 31 жовтня 2013, 16:02

Власник "Київської інвестиційної групи" Василь Хмельницький продав свій пакет акцій "Запоріжсталі" в 2007 році за 400 мільйонів доларів.

Про це він розповів в інтерв'ю "Forbes-Україна".

"Із "Запоріжсталлю" ми щільно працювали, і коли в 1997 році вона вийшла на приватизацію, вирішили викуповувати. У населення купували акції десь п'ять років. Потім викупили у фондів, які прийняли участь в аукціонах, і ФДМ. У 1999 році останні 9% акцій ми купили за 20 мільйонів доларів", - пояснює Хмельницький.

При цьому він спростував інформацію про те , що в отриманні контролю над "Запоріжсталлю" йому допомогла дружина президента - Людмила Кучма.

Реклама:

"У нас в партнерах не було жодного чиновника, всі три групи - бізнесмени", - запевнив власник "КІГ ".

У 2007 році Хмельницький і його бізнес-партнер Андрій Іванов продали свою частину акцій "Запоріжсталі", вирішивши, що металургійний бізнес буде безперспективним. За словами бізнесмена, за свій пакет він отримав понад 400 млн доларів, витративши при цьому в 90 роках на покупку акцій підприємства близько 70 млн доларів.

Як зазначив Хмельницький, частина виручених від угоди коштів була направлена на покупку земельних ділянок.

"У нас є 100 га землі в Трускавці, які ми купили перед кризою і заплатили близько 15 млн. доларів. Хотіли будувати готель. Зараз за такі гроші я цю ділянку не продам", - визнає він.

Говорячи про вдалі угоди щодо скупки акцій українських підприємств в 90 роках, Хмельницький заявив: "Для мене повернення в Україну було порівняно з переведенням старшокласника в четвертий клас. Навіть якщо ви були двієчником, то в четвертому будете відмінником. У Росії я пройшов хорошу приватизаційну школу, а коли приїхав до України - тут цей процес тільки починався".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: