Обама поклав край бюджетній кризі в США

Четвер, 17 жовтня 2013, 09:03

Президент США Барак Обама підписав схвалений раніше конгресом закон, який відновлює фінансування діяльності уряду, що не працював протягом 16 днів, і підвищує стелю держборгу до початку наступного року.

Про це пишуть "Вести Економіка" з посиланням на Bloomberg.

Згідно з повідомленням, угода передбачає фінансування уряду до 15 січня наступного року.

Компромісний закон запобігає можливий технічний дефолт США. Раніше сенат практично одноголосно проголосував за тимчасове підвищення стелі держборгу і відновлення фінансування уряду.

Реклама:

Проти ухвалення документа виступали консервативні республіканці, що виступають проти реформи медстрахування.

"Цей закон відновлює фінансування уряду до 15 січня і запобігає загрозу дефолту як мінімум до 7 лютого. Весь цей час ми будемо працювати над довгостроковою угодою по бюджету, яка в кінцевому рахунку зможе врятувати від кризи", - каже лідер демократів у сенаті Гаррі Рід.

Угода передбачає фінансування уряду до 15 січня наступного року та збільшення "ліміту" до рівня, який дозволить забезпечувати борг країни до 7 лютого 2014 року.

Нагадаємо, з 1 жовтня відбулося припинення роботи уряду США у зв'язку з розбіжностями демократів і республіканців з бюджетних питань. Республіканці відмовлялися приймати проект бюджету, запропонований адміністрацією Обами.

Каменем спотикання, нагадаємо, стали деякі параметри бюджету, за якими протиборчі партії ніяк не можуть домовитися.

Зокрема, республіканці категорично відмовляються затвердити запропоновану президентом-демократом реформу охорони здоров'я, вже внесену до бюджету. Вони мають намір і надалі домагатися якщо не її скасування, то принаймні перенесення термінів вступу в силу.

На думку аналітиків агентства Standard&Poor's, тимчасове припинення уряду відніме від ВВП щонайменше 24 млрд доларів, тобто економічне зростання виявиться на 0,6% менше, ніж очікувалося раніше. У першу чергу наслідки shutdown'а будуть позначатися на споживчій довірі. Причому це більшою мірою стосується держслужбовців.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: