Голова Правління ПАТ "БТА БАНК" Наталія Сергеєва: Основні тенденції банківської системи позитивні ®

Середа, 4 вересня 2013, 10:04

Стабільність банківської системи критично важлива для економіки країни та життя кожного громадянина. Тому постійно слідкувати за розвитком її тенденцій просто необхідно. Голова Правління БТА Банку Наталія Сергеєва вважає, що теперішні тенденції в роботі банківської системи позитивні.

 

Бажаємо ми того чи ні, проте стан банківської системи значно впливає на економіку будь-якої країни, а також життя кожної людини. Тому приємно, що тенденції розвитку в банківській системі України залишаються позитивними.

Згідно уточнених даних НБУ, чисті активи банківської системи в липні зросли на 0,8%, до 1 206,0 млрд грн. Зростання активів банків забезпечується динамічним прирістом клієнтських ресурсів.

"В липні приріст клієнтських коштів в банківську систему склав 9,1 млрд грн. Приріст коштів був і в сегменті корпоративних клієнтів, та в сегменті населення. При цьому кошти юросіб зросли навіть більше, ніж фізосіб: на 5,3 млрд. грн у порівнянні з 3,8 млрд.грн" - відзначає Голова Правління ПАТ "БТА БАНК" Наталія Сергеєва.

Реклама:

Приріст кредитного портфеля не такий швидкий, але він також присутній і в сегменті юросіб, і в сегменті фізосіб. Зростання кредитного портфеля в липні було на рівні 4,0 млрд.грн. По юрособам зростання склало 3,3 млрд. грн, по фізособам - 0,7 млрд. грн.

Те, що кредити зростають повільніше, ніж депозити, - позитивно для стійкості банківської системи. Адже це сприяє зростанню ліквідності банків", - говорить Наталія Сергеєва.

Фінансовий результат банківської системи в липні також виявився позитивним. Розмір прибутку в липні склав 0,7 млрд. грн, а з початку року - 1,9 млрд.грн.

Червень-липень підтверджує, що побоювання відносно прибутковості банківської системи, які виникли в травні, були безпідставні. Як всі пам'ятають, у травні банківська система зазнала збитки більш ніж 3 млрд. грн. Але це було викликано ситуативними факторами, які виникли в роботі одного великого банку. В цілому ж система продовжує працювати прибутково", - зазначає Голова Правління БТА Банка.

Наталія Сергеєва також зазначає, що прибутковість активів (ROA) банківської системи в січні-липні склала 0,3%, а прибутковість капіталу (ROE) – 1,8%.

Безумовно, в роботі банківської системи, як і в економіці всієї країни, не все так чудово. Банки продовжують працювати в складному зовнішньому середовищі, яке несе в собі багато викликів та ризиків. Але в БТА Банку вважають, що ці ризики достатньо добре покриваються високим рівнем капіталізації банків.

"Норматив достатності капіталу банків на 1 серпня складав 18,1%. Мінімальна вимога НБУ - 10%. Те, що достатність капіталу банків майже в 2 рази вище регуляторних вимог говорить само за себе", - підсумовує Наталія Сергеєва.

На правах реклами 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!