"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Доходи майже половини викладачів вузів не дотягують до середньої зарплати

Субота, 28 вересня 2013, 11:04

43% викладачів українських вищих навчальних закладів отримують дохід менше 3 тисяч гривень, причому середня заробітна плата в Україні в першому півріччі 2013 становила 3143 гривень.

Про це свідчать результати загальнонаціонального соціологічного опитування "Соціально -економічний і професійний портрет українського викладача", проведеного Центром дослідження суспільства, пише ΖΝ.UA.

Як повідомляється, дослідження охопило 56 вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації в 21 області України, Автономній Республіці Крим та м. Києві.

Згідно з опитуванням, лише 16% викладачів отримують понад 4,5 тисяч гривень.

Реклама:

За даними дослідження, дохід залежить від гендерної ознаки. Понад 4,5 тисяч гривень заробляють 12% жінок і вдвічі більше чоловіків.

Крім того, дохід викладачів відрізняється залежно від наукової сфери. Найбільше в Україні заробляють представники ІТ-спеціальностей. Майже третина з них отримує понад 4,5 тисяч гривень. Така ж заробітна плата тільки у 12 % викладачів - природничників. Це найменший відсоток в категорії 4500 гривень.

Відмінності обумовлені переважно додатковою зайнятістю викладачів. Тільки на зарплату в своєму вузі живуть 80 % співробітників. Решта, крім основної роботи, викладають в інших вузах, проводять наукові дослідження, трудяться на викладацьких роботах за спеціальністю, займаються репетиторством і т.п.

Лідерами в отриманні додаткового доходу є ІТ-спеціалісти (38%). Найменше шансів мати дохід від ще однієї роботи - у представників технічних і природничих спеціальностей (15% і 8 % відповідно).

"Вкрай низькі доходи українських викладачів і невелика частка тих, у кого є додаткові джерела надходжень, створюють умови для корупції. Безперечно, проблему не можна вирішити підвищенням зарплат, але треба розуміти, що без поліпшення матеріального становища очікувати позитивних змін у вищій школі не доводиться", - прокоментувала ситуацію експерт Центру дослідження суспільства Інна Совсун.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: