Влада стримуватиме тарифи на тепло за рахунок інвесторів

П'ятниця, 27 вересня 2013, 13:00

До модернізації систем теплопостачання держава планує залучати кошти інвесторів, зокрема міжнародних, що допоможе стримати зростання тарифів на тепло для населення.

Про це в програмі "Соціальний статус - Ваші права та пільги" на телеканалі Tonis розповів заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Андрій Білоусов, передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, в Україні з 24 500 котелень лише 15% повністю реконструйовані та відповідають усім європейським стандартам. Для того щоб реконструювати інші, розробляється державна програма модернізації систем теплопостачання України.

"Ми розглядаємо варіант реформування сфери теплопостачання не за рахунок підняття тарифів для населення. Насамперед ця програма передбачає залучення коштів інвесторів", - сказав заступник міністра.

Реклама:

За його словами, сфера теплопостачання в Україні інвестиційного привабливіша, ніж в Англії, Німеччині чи Франції.

"Там знижувати споживання енергоносіїв складно, у нас же є великий заділ. Ми всі прекрасно розуміємо, в якому стані сьогодні перебувають об’єкти ЖКГ, який процент зносу мереж. Якщо поставити нове обладнання та реконструювати системи, можна знизити витрати на виробництво тепла вполовину. При цьому тарифи будуть діяти старі. Тому інвесторам це має бути цікаво", - зазначив Білоусов.

Зрештою, на його думку, це дасть змогу інвестору розвивати власне підприємство і якщо не знизити тарифи для населення, то значно уповільнити їх зростання.

Білоусов сказав, що на сьогодні Мінрегіон розробляє проекти законів України, необхідні для реалізації цієї програми.

На запитання про підготовку України до зими заступник міністра відповів, що наразі рівень готовності країни до опалювального сезону становить 98% від запланованих заходів.

"Загалом за рахунок коштів підприємств та місцевих бюджетів на підготовку до зими витрачено близько 3,5 млрд гривень. Це ті кошти, які мають забезпечити стабільну подачу теплоносія. Крім того, в усій країні підготовлено 6500 одиниць спеціалізованої техніки, зокрема близько 200 одиниць нової техніки", - уточнив Білоусов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: