Стан російської економіки зараз найгірший з часів кризи

Середа, 18 вересня 2013, 18:25

Ситуація в російській економіці зараз найгірша з часу світової кризи 2008 року.

Про це заявив глава російського Мінекономрозвитку Олексій Улюкаєв, повідомляє видання "Вести Економіка".

"Мені здається, що такої несприятливої ​​ситуації не було у нас останні п'ять років з моменту кризи", - зазначив міністр.

За словами Улюкаєва, уповільнення темпів зростання ВВП почалося в кінці 2012 році. У першому півріччі 2013 ВВП країни збільшився всього на 1,4% , а промисловість показала нульову динаміку зростання, "інвестиції поки також знаходяться у негативній зоні".

Реклама:

"І нуль -то був забезпечений зусиллями видобувного комплексу, який показав позитивну динаміку, а обробна промисловість - в мінусі", - зауважив міністр.

"Ми вважаємо, проте, що ситуація в III - IV кварталі дещо покращиться, і результати будуть кращими, ніж в I і II кварталах. І ми вийдемо за підсумками року на рівень 1,8% зростання ВВП. Це, звичайно, теж незадовільно", - підкреслив глава Мінекономрозвитку.

"Є серйозні глобальні причини: низька кон'юнктура світових ринків, європейська рецесія, спад фізичних обсягів нашого експорту, на який наклалася негативна цінова динаміка. Загалом, це означає "мінусові" значення за зовнішнім попитом, на які наклалися дуже негативні фінансові результати діяльності підприємств", - пояснив Улюкаєв.

За його словами, "кілька років зростання витрат, у тому числі витрат на тарифи природних монополій, витрат, пов'язаних із зарплатою, із зростанням реального ефективного курсу рубля, призвели до того, що прибуток підприємств, фінансовий результат їх діяльності різко знизилися в першому півріччі поточного року".

Однак в останні місяці відзначається слабке відновлення, перш за все, в галузі інвестицій.

"У нас інвестиції та капітальне будівництво в липні-серпні приросли. Але поки що це перші, боязкі тенденції" , - вважає міністр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!