"Інтерпайп" Пінчука залишили без квоти

Середа, 3 липня 2013, 09:39

З 1 липня "Інтерпайп" Віктора Пінчука залишився без квоти на безмитну поставку продукції в країни Митного союзу.

Про це пише Forbes.ua.

Як пише видання, квота на перше півріччя - 171 тис тонн - не була продовжена, розповів в.о. директора Фонду розвитку трубної промисловості Росії Євген Чумаков.

Тепер всі поставки "інтерпайповскіх" труб в Росію, Білорусію і Казахстан будуть обкладатися експортним митом у розмірі 18,9-19,9%.

Реклама:

Мито для інших українських виробників залишається колишнім - 37,8%.

Як повідомляється, це перший випадок, коли українські трубники позбулися експортної квоти від країн Митного союзу. У квітні 2010 року узгодження обсягів затягнулося на місяць, але в результаті квоту встановили у розмірі 260 тис тонн на рік

Постачання труб до країн МС у рамках безмитної квоти - трохи менше третини річного виробництва труб корпорації Пінчука.

У 2012 році три заводи мільярдера випустили 1,1 млн тонн труб, експортувавши в МС 370 тис тонн - 89% від торішньої квоти. За 5 місяців 2013 експорт підприємств Пінчука в країни МС - 150 тис тонн, пише видання.

У 2012 році "Інтерпайп" в рамках квоти продав труб на 380 млн доларів, у першому півріччі 2013-го - на 185 млн доларів.

Згідно з угодою між Білорусією, Казахстаном, Росією і Україною, підписаною трохи менше двох років тому, безмитна квота на труби "Інтерпайпу" повинна була діяти до листопада 2015 року. Але після того як Росія вступила до СОТ в серпні 2012 року, вона не може встановлювати для інших учасників СОТ торговельних обмежень у вигляді квот, підкреслює аналітик консалтингової компанії "Укрпромзовнішекспертиза" Олег Гнитецький.

"Ніколи раніше "Інтерпайп" не залишався без квот, - відзначає один з колишніх топ-менеджерів корпорації.

За його словами, був час, коли їх продовження затягувалося через бюрократичну тяганину, але компанія не втрачала ринок, оскільки попит на українські труби завжди був: "Інтерпайп" за три місяці легко продавав той обсяг, який за квотою був доступний на півроку" .

Проблем з експортом труб до Митного союзу корпорація Пінчука очікувала і пробувала зіграти на випередження. 16 квітня 2013 Євразійська економічна комісія (ЄЕК), яка відповідає за торговельну політику Митного союзу, почала антидемпінгове розслідування відносно імпорту українських труб. Ініціатором розслідування став "Інтерпайп": корпорація Пінчука запропонувала знизити антидемпінгові мита в обмін на скасування квоти.

За правилами ЄЕК, розслідування може тривати до року. У зв'язку з цим українська сторона просила продовжити термін дії квоти до кінця 2013 року або до завершення розслідування.

Однак ЄЕК не продовжила квоту, посилаючись на невиконання Україною взятих на себе зобов'язань щодо лібералізації доступу російських товарів на український ринок.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: