Коломойський і Буряк борються за арену у Києві

Вівторок, 16 липня 2013, 11:55

Бізнесмени Ігор Коломойський і Дмитро Буряк борються за право будівництва баскетбольної арени в Києві до чемпіонату Євробаскет-2015.

Про це пише "Комерсант-Україна".

У компанії United Basketball Investments (UBI) планують побудувати баскетбольну арену на території колишнього заводу "Київгума", - про це свідчить рекламний банер на будівлі заводу.

У прес-службі UBI підтвердили цю інформацію. Місткість арени для проведення баскетбольних матчів становить 15 тис осіб. Для інших видів спорту (таких як хокей, кінний спорт) - близько 13 тис чоловік. В якості концертного майданчика (арена трансформується зі спортивної в концертну за 8 год) майбутній комплекс здатний прийняти 12,5 тис осіб, пише видання.

Реклама:

Будівництво об'єкта ведеться в рамках підготовки до чемпіонату Європи з баскетболу Євробаскет-2015. Він проходитиме в Україні у вересні 2015 року. Матчі пройдуть у шести містах: Харкові, Одесі, Львові, Донецьку, Дніпропетровську та Києві. Чемпіонат триватиме 20 днів, протягом яких відбудеться 90 матчів за участю 24 національних збірних європейських країн.

На підготовку чемпіонату буде потрібно 7,06 млрд гривень державних коштів та 4,3 млрд гривень приватних, з яких 25% - власні кошти інвесторів, а 75% - позикові. Відсотки по таких позиках уряд обіцяє компенсувати, інвестори будуть виплачувати тільки тіло кредиту протягом п'яти років.

Арена компанії UBI обійдеться в сумі близько 100 млн доларів, з них 75 млн доларів складе кредит держбанку.

Земельна ділянка належить баскетбольному клубу "Будівельник", яким володіє група "Приват" Ігоря Коломойського. Генпідрядник будівництва - компанія "Альтіс-Холдинг" (будувала, зокрема, новий термінал аеропорту "Львів" в рамках підготовки до Євро-2012) Олександра Глімбовського.

Як пише видання, девелопером будівництва київської арени повинна була стати компанія DeVision бізнесмена Дмитра Буряка.

Але директор UBI Олег Бичков розповів, що DeVision більше не є партнером UBI. За його словами, навесні 40-процентна частка в UBI була викуплена компанією "Летронном" Коломойського. Частка, що належить п'яти баскетбольним клубам - Києва, Одеси, Львова, Дніпропетровська та Івано-Франківська. Тоді ж була змінена локація об'єкта - спочатку планувалося, що арена буде побудована на Столичному шосе в складі комплексу "Домосфера".

Директор з маркетингу DeVision Катерина Старунська підтвердила інформацію про продаж компанією своєї 40-процентної частки в UBI компанії "Летронном".

"Комерційні інтереси можуть змінюватися, як сталося і цього разу. Компанія вирішила продати частку в UBI", - пояснила Старунська, відмовившись назвати умови і суму угоди.

"Сума була невеликою, вона відповідала витратам, які компанія зазнала при підготовці проектів до будівництва", - зазначив Олег Бичков.

Бичкову невідома причина продажу DeVision своєї частки в UBI, але він відзначає, що між засновниками були розбіжності з приводу місткості арен в Одесі, Дніпропетровську і Львові.

Зокрема, на думку Дмитра Буряка, вони повинні бути розраховані не менш ніж на 10 тис.осіб - це найбільш прийнятний варіант для окупності цих арен.

Проте і в DeVision претендують на участь у будівництві об'єктів до Євробаскету-2015.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: