"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

З України йде німецька мережа будівельних гіпермаркетів

Середа, 19 червня 2013, 14:36

Компанія Praktiker AG, відома в Європі мережа будівельних гіпермаркетів, заявила про вихід з України.

Про це пише DW.DE

Як зазначається, про те, що Praktiker AG планує цього року залишити український ринок, на останніх зборах акціонерів у Гамбурзі повідомив голова правління компанії Армін Бурґер.

За його словами, Praktiker уже нині залишає Туреччину та Люксембург і цього року також завершить "пригоду" під назвою Україна. До того ж, заявив Бурґер, компанія розглядає питання про вихід з інших країн.

Реклама:

"Один з поки що лідерів європейського ринку будівельного рітейлу має майже 430 гіпермаркетів у дев'яти країнах, з них у Німеччині - понад 300.  В Україні, де Praktiker почав працювати у 2007 році, компанія має чотири гіпермаркети - у Донецькій області, Львові, Миколаєві та Києві", пише видання.

Водночас в офісі Praktiker-Україна з посиланням на генерального директора Матяша Яноші повідомили, що "підготовку до закриття бізнесу не ведуть, оскільки ще не отримали повідомлення з головного офісу в Німеччині".

Однак у німецькому офісі компанії DW запевнили, що Praktiker AG перебуває у глибокому процесі реструктуризації, тому цілеспрямовано позбавляється збиткових активів у Німеччині та за кордоном.

"Два роки тому нам довелося закінчити з "пригодою" Албанією, цього року закрити бізнес у Туреччині та ухвалити рішення про вихід з України", - пояснив Гаральд Ґюнтер з відділу комунікацій Praktiker AG.

Він також запевнив, що слово "пригода" стосовно України,вжите Арміном Бурґером, не було використано в негативному сенсі. Це означало тільки те, каже Ґюнтер, що, відкриваючи філіал у Донецькій області у 2007 році, Praktiker був першою міжнародною компанією, яка наважилася вийти на український ринок.

"Тоді ми ще не знали, що з цього вийде", - пояснив він і додав, що концерн планував розбудувати в Україні мережу з 20-30 будівельних гіпермаркетів.

"Однак наша експансія по всій Східній Європі зазнала впливу фінансової та економічної кризи, через що тією чи іншою мірою була призупинена", - підсумував представник Praktiker AG.

Про те, що економічно позиції Praktiker похитнулися, свідчать і статистичні дані.

Як повідомляє агенція dpa, за перші три місяці 2013 року загальний прибуток концерну в порівнянні з аналогічним періодом минулого року знизився на 10% до 570 млн євро.

У німецькій компанії поки що не вирішили, коли саме цього року та в якій формі Praktiker ітиме з України.

"Найперша мета - знайти покупця гіпермаркетів, котрий під свою маркою далі вестиме цей бізнес та збереже персонал. Однак гарантувати цього ми не можемо", - пояснив Ґюнтер.

Утім, інсайдери українського ринку DIY у розмові з DW припустили, що на нерухомість і земельні ділянки Praktiker може накласти око національний гравець "Епіцентр".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: