Оплата товарів е-грошима зросла удвічі - НБУ

Четвер, 30 травня 2013, 16:42

Оплата товарів електронними грошима в січні-березень 2013 року становила 511,331 млн гривень, що на 96,9% перевищує показник за аналогічний період 2012 року.

Про це повідомила заступник начальника відділу аналізу та розгляду схем і систем розрахунків управління політики безготівкових розрахунків департаменту платіжних систем НБУ Тетяна Коваленко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Лідером з використання електронних засобів є система ГлобалМані", - сказала вона.

За її даними, до початку квітня поточного року НБУ погодив правила систем електронних грошей Максі (емітент ВіЕйБі Банк), MoneXy (емітент Фідобанк), ГлобалМані (емітент Ощадбанк).

Реклама:

Крім того, погоджено правила здійснення операцій з електронними грошима ряду банків-членів міжнародної платіжної системи Visa International (Кредитпромбанк, "Південний").

Випуск електронних грошей в першому кварталі 2013 року також здійснювали 11 банків-членів Національної системи масових електронних платежів (НСМЕП), платіжною організацією якої є НБУ.

Нацбанк неодноразово заявляв, що правила діють в Україні платіжних систем WebMoney Transfere і Яндекс.Деньги не узгоджувалися в передбаченому законодавством порядку.

У цілому, за словами Коваленко, загальна кількість електронних грошей в обігу в Україні в першому кварталі 2013 року зросла на 42,5% порівняно з аналогічним періодом 2012 року - до 7,4 млн гривень.

В Україні е-гроші визначають як одиниці вартості, які зберігаються на електронному пристрої, приймаються як засіб платежу і є грошовим зобов'язанням емітента.

Випуск е-грошей в гривні можуть здійснювати тільки банки.

Сума випуску е-грошей не повинна перевищувати суму отриманих банком готівкових і безготівкових коштів. При цьому емітент зобов'язаний контролювати суму е-грошей на електронному пристрої користувача з тим, щоб вона не перевищувала 2 тис гривень - не поповнюється пристрої і 8 тис грн - на поповнюються.

За даними НБУ, поки безготівковими розрахунками в Україні охоплено лише 11% ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!