У ЄС будуть перевіряти виробників харчпрому без попередження

Понеділок, 13 травня 2013, 10:06

Євросоюз пропонує кардинально змінити законодавство про якість та безпеку харчової продукції.

Тепер після гучних скандалів з підміною яловичини кониною і дорогих видів риби дешевшими аналогами, виробників очікують раптові перевірки з боку контролюючих органів, пише "Комерсант-Україна".

Пакет заходів, спрямованих на посилення контролю за дотриманням санітарно-гігієнічних норм за всім агропродовольчим ланцюгом, 6 травня 2013 року представив європейський комісар з охорони здоров'я і захисту прав споживачів Тоніо Борч.

За його словами, аграрна промисловість є другим за величиною сектором економіки в ЄС, який оцінюється в 750 млрд євро на рік.

Реклама:

Як йдеться в повідомленні Єврокомісії, 70 законодавчих актів, якими зараз в ЄС регулюється ринок продовольства, будуть замінені п'ятьма основними законами.

У першу чергу зміни торкнуться повноважень контролюючих органів і виробництва сільськогосподарської сировини - м'яса, риби і рослин, - включаючи насіннєвий фонд.

І, хоча весь пакет запропонованих Єврокомісією заходів поки не оприлюднений, зі слів Борча, виробників і постачальників очікують раптові перевірки контролюючих органів (раніше про перевірки повідомляли заздалегідь).

Як відомо, всього в "м'ясний скандал" було втягнуто 27 країн, у тому числі і Росія, де конина була виявлена ​​не тільки в імпортній продукції, але і в ковбасних виробах вітчизняного виробництва.

ЄС, таким чином, хоча і з застереженнями, визнав недосконалість власної системи продовольчої безпеки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: