Думка експерта: Заборона фінансових пірамід вдосконалить "пірамідобудівників"

Вівторок, 16 квітня 2013, 13:31

Урядовий законопроект про заборону фінансових пірамід потребує доопрацювання, оскільки не вирішує своєї прямої задачі - не може заборонити фінансові піраміди.

Про це заявив заступник голови правління Авант-банку Андрій Швець.

За його словами, законопроект намагається "в загальних" рисах заборонити "пірамідобудівництво".

Насправді ж, як вважає банкір, зупинити можна лише те, що чітко визначено.

Реклама:

У законопроекті немає механізму діагностування пірамідальних схем і все зводитися до заборони "в ідеалі". Якщо шахраї відкрито самі назвуть свою схему пірамідою, каже експерт.

"В останні роки піраміди навчилися мімікрувати під різноманітні види госпдіяльності. Ті ж "будівельні" піраміди. Принцип той же - збір коштів, продаж кожної квартири відразу декільком покупцям і успішне зникнення капіталу. При цьому, ініціатори здатні переконати людей в достовірності бізнесу - починають будувати, купувати ділянки. Урядовий же законопроект визначає піраміди, як операції з активами без фактичної госпдіяльності", - зазначив Швець.

Він також додав, що піраміди можуть бути клубами, товариствами, касами взаємодопомоги і навіть керуючими компаніями, які пропонують охочим "ефективно" розпоряджатися їх заощадженнями.

"Йде гра на жадібність. Отримати 50 і більше відсотків річних - куди вигідніше, ніж нести гроші в банк. У Росії, наприклад, нещодавно прикрили так званий "туристичний клуб", який заманював людей відпочинком на елітних курортах світу. Все, що було потрібно - стартовий внесок 100 тисяч рублів і залучення нових членів клубу. Каса взаємодопомоги -  вносиш один "подарунок", отримуєш чотири. Скільки ідей, стільки і пірамід. І по кожній необхідно проводити експертизу, після чого рішенням суду визнавати схему "пірамідальною". І тільки тоді можна буде щось забороняти", - впевнений банкір.

Він зазначив, що в кабмінівський законопроект необхідно довнести норму, яка заборонить залучати кошти населення в будь-який вид фіндіятельності, який не ліцензований і не регламентований законодавством. У такому випадку, ініціатора піраміди чекає швидке викриття. Крім того, необхідно чітко прописати обмеження по дохідності.

На думку Швеця, підприємство, що пропонує заробити більше 100% річних, потрібно розглядати, як вид піраміди.

"Ключовою ознакою фінансової піраміди завжди була надприбутковість. Якщо пропонують більше 100% річних - це піраміда. Інші ознаки - залучення нових учасників і оборот, що складається виключно з коштів, зібраних у одних і перерозподілених серед інших", - підкреслив Швець.

Банкір зазначив, що законопроект про заборону фінансових пірамід не враховує можливості розвитку пірамідальних схем в мережі. Адже так "пірамідобудівники" можуть і зовсім не показуватися у фізичному світі, жити за кордоном і збирати внески електронними грошима, які відстежити і проконтролювати неможливо.

"Законопроект сирий і його необхідно доопрацювати. У даному випадку уряду було б набагато ефективніше звернутися до банків, провести міжбанківське обговорення, почути пропозиції професійних фінансистів. У сьогоднішньому ж вигляді заборона лише піде на користь "пірамідобудівникам". Вони стануть більш професійними і невловимими. "Пірамідобудівництво" може розгорнутися з новою силою під новими вивісками", - резюмував банкір.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!