Аномальна весна в Україні обійдеться в 3 мільярди доларів - експерти

Вівторок, 26 березня 2013, 18:00

За найскромнішими підрахунками експертів, тільки Київ за чотири дні аномальних погодних умов втратив близько 25 млн доларів, якщо говорити про всю Україну, то збитки можуть скласти 3 млрд доларів.

Про це пише "Фокус".

Як пише видання, економічні експерти готові зробити вже зараз деякі підрахунки втрат від аномальних погодних умов.

Наприклад, 6 млн гривень органи казначейства виплатили "Укравтодору" на ліквідацію наслідків стихійного лиха тільки в Києві і Київській області. Однак реальна сума, витрачена на нормалізацію ситуації в столиці, буде менше, впевнений президент Центру ринкових реформ, екс-міністр економіки України Володимир Лановий. А ось сума збитків - в рази більше.

Реклама:

"Масштаб по Києву приблизно такий. Уряд додатково витратив не більше 4-5 млн гривень для того, щоб подолати наслідки снігопаду. А приватний сектор отримав збитків приблизно в 200 млн гривень (25 млн доларів). Це торгівля, послуги, продаж бензину, банки ", - сказав експерт.

Директор інституту трансформації суспільства, економіст і політолог Олег Соскін у коментарі оперує іншими цифрами.

"По суті, став весь транспорт, який перевозить вантажі. З п'ятниці майже не продавався бензин, зупинилися АЗС, тобто почалися перебої з пальним. Магазини залишилися без підвозу товарів. Те ж саме кафе, ресторани. Не працювала "Укразалізніця", аеропорти. Це прямі збитки і за чотири дні вони склали приблизно 2 млрд доларів", - зазначив він.

Але якщо до прямих збитків додати потенційні - витрати на розчистку снігу, втрати від аварій, несформованих зустрічей, непідписаних контрактів - то Україна за кілька днів стихійного лиха втратила 3 ​​млрд доларів, вважає Соскін.

Народний депутат, екс-міністр економіки Сергій Терьохін переконаний, що сума збитків, які через снігопади понесе країна, залежить від чиновників.

"З економічної точки зору нам повезло, що негода прийшла в неробочі дні. Але стихія завжди призводить до витрат економічного характеру, за законом великих чисел, всі зазнали збитків. Які? Я не можу сказати, тому що це залежить тільки від фантазії чиновників. Чим більше катаклізм - тим більші доходи отримують чиновники. 22 березня - Укравтодору близько 6 млн гривень видали авансом для ліквідації наслідків. І що? Кому в кишеню пішли гроші?", - заявив він.

Заступник директора Інституту економіки та прогнозування НАН України Володимир Сіденко, вважає, що підраховувати збитки поки рано, оскільки Україна ще чекає підйом води після снігопадів.

"Збитки ще не позначилися в повній мірі, тому що продовжується процес. Слідом за снігопадом слід очікувати підйому води з необхідністю вживати додаткових заходів боротьби. В будь-якому разі сума втрат буде немаленькою", - упевнений експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: