Думка експерта: В Україні немає необхідності у створенні фінполіції

Четвер, 14 березня 2013, 13:10

В Україні вже достатньо прикладів перейменувань назв і повноважень держорганів, і саме по собі створення ще однієї структури - фінансової поліції - успіху не матиме.

Про це заявив адвокат, старший партнер ЮФ "Ілляшев та партнери" Роман Марченко.

За його словами, у всьому світі люди самі платять податки, а податкові інспектори в рідкісних випадках перевіряють невелику кількість громадян та суб'єктів господарювання.

"Що, українці більш злочинна нація, ніж інші? Ні. Значить, щось не так у нашій податковій системі", - зазначив юрист.

Реклама:

"Каральними методами домогтися в цій сфері нічого не можна. Замість цього, роботу з платниками податків потрібно будувати на основі методу "батога і пряника", - упевнений експерт.

За словами Марченка, аргументи про те, що замість шести підрозділів, що розслідують економічні злочини (податкової міліції, УБЕЗ, УБОЗ, СБУ, митниці та Держфінінспекції), буде створений один орган - фінполіція - експерт назвав несерйозними, оскільки значення має не кількісний склад органів, а якісний похід до проведення перевірок.

"Було шість чоловік в різних органах, а буде шість перевіряючих - в одному. Поки платнику податків шляхом зниження ставок і створення прозорих умов не буде дана можливість чесно платити податки і не мати проблем з фіскальними органами, одним лише переформатуванням держструктур ми нічого не доб'ємося", - констатував адвокат.

При цьому він також підкреслив, що в Україні вже є негативний приклад такого "переформатування", наприклад, ліквідація Мінпромполітики і створення на його базі Агентства з управління корпоративними правами. Однак через два роки Агентство, так, фактично, і не почало роботу, було ліквідовано, а Мінпромполітики - відновлено.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!